Aşçılık Programı
Programın Amacı
Aşçılık Programının amacı; otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmektir. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca ikram hizmetleri alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrayarak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, ikram hizmetleri işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunun farkına varabilecektir.
Programın Profili
Aşçılık Programı; öğrenim sürecinden sonra iş hayatında hizmet işletmeleri kapsamında konaklama işletmelerinde, yiyecek-içecek işletmelerinde ve kamu sektöründe faaliyet gösteren kurumlarda mutfak departmanında görev alabilecek ve aynı zamanda kendi adına iş yeri açarak çalıştırabilecek nitelikli mutfak elemanı yetiştirmeyi amaçlar.
Eğitimin Süresi ve Eğitim Dili
Aşçılık Önlisans Programının eğitim süresi 2 yıl (4 Yarıyıl) ve eğitim dili Türkçedir.
Mezuniyet Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve yaz stajını (30 iş günü) başarılı bir şekilde tamamlamak gerekmektedir.
Kazanılan Beceriler
Aşçılık Ön-lisans Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıdaki bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olacaklardır:
- Mesleki etik ve sorumluluk bilinci kazanmak
- Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahip olmak.
- Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilmek.
- Disiplinler arası takımlarda çalışma becerisine sahip olmak.
- Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi edinmek.
- Mesleki uygulamada problemleri tanımlayabilmek ve çözebilmek.
- Mesleki özgüven kazanmak
- Mesleki yasal mevzuatı anlayabilmek ve uygulamak
- İletişim araçları ile birlikte diğer mesleki araç ve teknikleri kullanabilmek
- Etkin iletişim kurabilmek.
- Girişimcilik becerisine sahip olmak.
- Sosyal ve toplumsal sorumlulukları uygulayabilmek.
Kazanılan Derece ve Unvan
Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, Aşçılık alanında Ön Lisans derecesi ile birlikte “Aşçı, Aşçı Yardımcısı, Kısım Elemanı veya Yiyecek İçecek Elemanı” unvanı almaya hak kazanırlar.
Dikey Geçiş Olanakları
Aşçılık; Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı olmaları durumunda örgün öğretime geçme veya ilgili Açık Öğretim lisans programlarına geçiş yapma olanakları da bulunmaktadır. Öğrenciler Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde;
Örgün öğretime geçiş yapılabilecek bölümler;
- Aile ve Tüketici Bilimleri
- Beslenme ve Diyetetik
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Mutfak Sanatları ve Yönetimi
- Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği
Açık öğretime geçiş yapılabilecek bölümler;
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- İktisat
- Kamu Yönetimi
- Maliye
- Uluslararası İlişkiler
- İşletme
- Konaklama İşletmeciliği
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım lisans bölümlerine devam edebilmektedir.
İş Olanakları
Aşçılık Programı mezunları okul, hastane ve diğer kamu kurumları başta olmak üzere otel, restoran, lokanta, fast-food, catering vb. yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerde aşçı, aşçı yardımcısı, kısım şefi olarak işletme mutfaklarında çalışma imkanı bulabilirler.
Program mezunları ayrıca almış oldukları eğitim sayesinde sermayeleri ile girişimde bulunarak kendi yiyecek içecek işletmelerini kurarak meslek hayatını sürdürebilirler.