Mobile Logo Bayburt Üniversitesi

Bayburt Üniversitesi

Güvenli Şehrin Huzurlu Üniversitesi
Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Projemiz TÜBİTAK Desteğiyle Hayata Geçecek
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz Elektrik ve Enerji Bölümü Öğretim Görevlisi Derya Yarımkaya’nın yürütücülüğünde hazırlanan “Fiziksel Yetersizliği Olan Bireyler İçin Bilim, Sanat ve Spor Okulu” başlıklı proje, TÜBİTAK 4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Türkiye genelinde 600 başvuru arasından kabul edilen 80 proje arasında yer alan bu çalışma, aynı zamanda Bayburt’ta TÜBİTAK 4008 kapsamında desteklenen ilk proje olma özelliğini taşıyor.

10-12 Kasım 2025 tarihleri arasında uygulanacak olan proje ile Bayburt il merkezinde ikamet eden, 12-18 yaş aralığında fiziksel yetersizliği bulunan 10 bireyin bilimsel okuryazarlıklarının, bilim ve sanat farkındalıklarının, spora katılım motivasyonlarının ve sosyal becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Projede yaratıcı drama, robotik kodlama, MentalUP uygulamaları, fen deneyleri, seminerler, oturarak voleybol, perküsyon, artırılmış gerçeklik, boccia, oturarak dart, kariyer danışmanlığı, şablon baskı ve sanal gerçeklik gibi geniş yelpazede etkileşimli etkinlikler yer alacak.

Bu etkinlikler; daha önce TÜBİTAK ve TEKNOFEST projelerinde yer almış 25 akademisyen ile 1 uzman öğretmen tarafından yürütülecek. Proje ekibi; Üniversitemiz başta olmak üzere Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden oluşuyor.

Proje yürütücüsü Öğr. Gör. Derya Yarımkaya, projenin bilimsel faaliyetlerle fiziksel yetersizliği olan bireylerin yeni öğrenme alanlarına erişimini kolaylaştıracağını, onları bilim ve sanatla buluşturarak toplumsal kapsayıcılığı destekleyeceğini belirtti. Ayrıca proje ekibinde yer alarak katkı sunan Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen’e teşekkürlerini iletti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen ise projenin kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, fiziksel yetersizliği olan bireylerin bilimsel, sanatsal ve sportif etkinliklere erişimini kolaylaştıran bu nitelikli çalışmanın, toplumsal duyarlılık açısından da örnek teşkil ettiğini belirtti. Rektör Türkmen, projede görev alan tüm akademisyenleri ve paydaş kurumları tebrik etti.
Yayın Tarihi:   , Son Günc. Tarihi: 
Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük MEtin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yukarı