Mobile Logo Bayburt Üniversitesi

Bayburt Üniversitesi

Güvenli Şehrin Huzurlu Üniversitesi
TÜSEB'in Desteklediği Yapay Kan Damarı Projemizle Türkiye'deki Sağlık Hizmetlerinin Verimini Artıracağız
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Elektronik ve Otomasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Galip Yılmaz'ın elastomer katmanlarla oluşturacağı yenilikçi yapay kalp damarı projesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının (TÜSEB) desteğiyle ülkemizdeki kalp ve damar cerrahisi hizmetlerinde çığır açan projeler arasında yerini alacak. 

TÜSEB'in 2022-Acil 11 kodlu çağrısı kapsamında desteklenecek olan "Elastomer Katmanlarla Oluşturulmuş Yenilikçi Bir Yapay Kan Damarı Modelinin Bilgisayar Destekli Tasarımı ve İmalatı" başlıklı proje ile sağlık alanındaki öncelikli ihtiyaçlara yönelik çözüm girişimlerinde başarı yakalayan Üniversitemiz, ekonomiklik, verimlilik ve kullanışlılık yönünden faydalı model tasarımı ortaya koyacak. Disiplinlerarası bir yaklaşımla sağlık hizmetleri alanındaki önemli sorunlardan birine çözüm arayan Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, proje kapsamında üreteceği yenilikçi yapay damar sayesinde, halihazırda kullanılan termoplastik kökenli ve lifli örgüye sahip yapay damar greftlerinin karmaşık üretim süreci ve maliyet sorununa çözüm olacak.  Yenilikçi yapay damarda, lifli ve örgülü yapıya başvurmadan, ultra düşük sertlikte silikon elastomer temelli, boşluksuz ana katmana sahip bir greft modeli tasarlanacak ve dezavantajları gidermek için biyouyumlu kaplama dokusu geliştirilecek. Tasarlanacak olan damar yapısının üretiminde, insan doğal damarının mekanik davranışını (hiperelastik) taklit etmesini sağlayacak modern 3D yazıcı ve CNC imalat teknikleri kullanılacak.  

Sağlık alanında inovasyon geliştiren proje için tebriklerini bildiren Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen, "Sağlık eğitiminde sınırlı imkanlarla yaygın etkili sonuçlar üretmek üzere teşvik ettiğimiz süreçlerin böylesine verimli projelerin gelişmesini sağlamasından memnuniyet duyuyoruz. Fakülte ve meslek yüksekokulu düzeyinde büyük aşamalar kat ettiğimiz sağlık eğitiminde disiplinlerarası akademik temelde, faydalı model ve ürün geliştirmek için çok yönlü mühendislik katkılarını önemsiyoruz. Dr. Öğr. Üyesi Galip Yılmaz hocamız ve Teknoloji Transfer Ofisimiz, kalp ve damar cerrahisi alanında büyük katmadeğer sağlayacak bir proje başarısı ile Tıp Fakültesi olmayan bir üniversitenin katkısını ortaya koyarak takdire şayan başarı öyküsü sergilemiştir. Proje sonuçlarının sağlık hizmetlerinde önemli bir ihtiyacı gidereceğinden eminiz." ifadelerini kullandı.
 
Yayın Tarihi: 
Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük MEtin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yukarı