Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Panelinde Fitoterapi Anlatıldı

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri Bölümünün, Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü münasebetiyle düzenlediği “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi” paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar.

Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonunda yoğun ilgiyle başlayan panelin açılış konuşmaları, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Savaş Bülbül ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Sinan Bayram tarafından gerçekleştirildi. Çağdaş tıbbın modern bilimsel yönünün yanı sıra Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) yönüne de dikkat çeken açılış konuşmalarında Lokman Hekim’in destansı şahsiyetinde simgeleşen fitoterapiye atıf yapıldı. Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından Eczane Hizmetleri Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Umut İrfan Üçel’in moderatörlüğünde başlayan panelde KTÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen tarafından “Fitoterapinin Tedavideki Yeri ve Geleceği” konulu sunum paylaşılırken; Doç. Dr. Kenan Taştan ise “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Nedir?” konusundaki bilimsel birikimlerini ve müşahedelerini paylaştı. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp konusundaki “Galat-ı Meşhurlar” ve yanlış anlamalar hakkında açıklamalarda bulunan konuşmacılar, alternatif ya da bilimsel olmayan bir tıbbi metottan değil, aksine bilimsel ve çağdaş ölçütlere göre biçimlenen bir disiplinden söz ettiklerinin altını çizdiler. GETAT konusunda ülkemizin son dönemde kat ettiği mesafeleri anlatan konuşmacılar, bitkilerle tedavi etme süreçlerini içeren fitoterapinin önemini özetlediler. Katılımcıların ilgili sorularını da içtenlikle yanıtlayan konuşmacılar, birkaç uygulamayı örnekleyerek GETAT konusundaki farkındalığı pekiştirdiler.

Panel sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Savaş Bülbül tarafından etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Eczane Hizmetleri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür içeren bir konuşma yapıldı. Panel, konuşmacılara ve Moderatöre teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.