Page 119 - Sayı 29
P. 119

Pastörize     ve UHT sütlerde koruyucu       pastörize sütü tercih etmek daha doğru olacaktır.
             bulunduğu ve bu yüzden daha uzun ömürlü          Ancak, “evde bulunsun ne zaman kullanacağım
             oldukları iddiasına gelince; açıkça belirtmek    belli olmaz” denilirse (elbette son tüketim tarihi
             gerekir ki,  bu ürünlerde herhangi bir katkı     içerisinde), UHT sütü tercih etmek daha makul
             maddesi    veya  koruyucu    bulunmamaktadır.    olacaktır. UHT sütün pastörize süte nazaran fiyat
             Tüketici, UHT sütün uzun ömürlü olmasını,        avantajı da bulunmaktadır.
             içerisine    koruyucu      ilave    edilmesine      UHT,    İngilizce  kısaltmadır;  Ultra-high
             bağlamaktadır. Halbuki evde konserve yapanlar    temperature processing. Türkçeye, ultra yüksek
             bu durumu gayet iyi bilmektedir.                 ısıl işlem uygulaması olarak çevrilebilir. Bu
                 Konserve yapımında, kavanoz ısıl işlem       kavramın yerine Türkçe’de “uzun ömürlü süt”
             görür; var olan mikroorganizmalar ölür ve        kavramı kullanılmaktadır. Bu işlem genellikle
             tamamen kapalı olduğu için de dışarıdan          135-140 oC, 2-4 saniye sıcaklık-süre normunda
             mikroorganizma     bulaşması   da  olmaz.   Bu   uygulanmaktadır. Çok kısa süreli, şok bir ısı
             şekilde iyi hazırlanmış bir konserve 6 aydan     uygulaması söz konusudur. Akabinde süt, hızlı bir
             24 aya kadar dayanabilmektedir. UHT sütte        şekilde 4oC’ye soğutulmaktadır.
             de durum aynıdır; iyi ve doğru bir ısıl işlemle     Pastörize süt üretiminde ise 3 farklı sıcaklık-
             mikroorganizmalar imha edilir; sonrasında da     süre normu bulunmaktadır;
             dışarıdan mikroorganizma bulaşmadığı için
             bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilir.           Düşük sıcaklıkta uzun süre pastörizasyon
             Mantık tamamen aynıdır. Dolayısıyla, “UHT        (LTLT, kesikli pastörizasyon)   63-65oC,   30
             sütlerde koruyucu var” demek çok hatalı ve yanlış  dakika
             bir yorumdur. UHT işleminde sütün doğasına          Yüksek sıcaklıkta kısa süreli pastörizasyon,
             minimum hasar olacak şekilde sıcaklık ve süre    (HTST, sürekli pastörizasyon)  71-74  oC,  40-45
             normu uygulandığı için besleyiciliği de minimum  saniye
             seviyede etkilenmektedir.                           Çok yüksek sıcaklıkta pastörizasyon (ultra
                 Konu tercihe gelince, çiğ süte nazaran       pastörizasyon) 85-90 oC, 8-15 saniye
             pastörize ve UHT sütü tercih etmek daha makul       Endüstride   genellikle  HTST;  yani  71-74
             bir yoldur. Pastörize süt-UHT süt ayrımına gelince;  oC’de  40-45  saniye  pastörizasyon  normu
             eğer alındıktan sonra hemen tüketilecekse        kullanılmaktadır.

               Kaynakça:
               1 Mortaş, Hande, Semra Navruz Varlı, and Saniye Bilici. “Sokak Sütlerinde Gizli Tehlike: Antibiyotik
            Kalıntısı.” Beslenme ve Diyet Dergisi 50.1 (2022): 19-26.


               2 Göncü, B. G., Çelikel, A., Akın, M. B., & Akın, M. S. (2017). Şanlıurfa’da satışa sunulan sokak sütlerinin
            bazı kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Harran Üniversitesi
            Mühendislik Dergisi, 2(2), 15-23.

               3 Kilic-Akyilmaz, M., Ozer, B., Bulat, T., & Topcu, A. (2022). Effect of heat treatment on micronutrients,
            fatty acids and some bioactive components of milk. International Dairy Journal, 126, 105231.
























                                                                                                              119
   114   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124