Page 117 - Sayı 29
P. 117

Açık Süt Mü,



                                                    Pastörize Süt Mü,



                                                    Yoksa Uht Süt Mü?




 Arş. Gör.  Sara ALTUN GÜVEN                        Arş. Gör. Dr. Halil İbrahim AKGÜL

 Mühendislik Fakültesi                              Mühendislik Fakültesi



                 Tüketicinin içme sütü tercihinde 3 farklı    korunması gibi konularda pek bilgi sahibi değildir.
             seçenek mevcut; açık (çiğ) süt, pastörize süt ve  Çiftçilik genellikle atadan öğrenilen usullerle
             UHT süt. Birden fazla seçeneğin bulunduğu yerde  yapılmaktadır. Açıkça söylemek gerekir ki, para
             kıyas yapmak ve en iyisini seçmek oldukça doğal  kazanma hırsı ile kötü niyetli hareket eden
             bir davranıştır.                                 kişi sayısı da az değildir. Benzer şekilde süt
                 Ancak kıyas yaparken doğru verilere sahip    tüketicilerinin ekseriyeti de süt kalitesi ve kalitenin
             olmak son derece önemlidir. Açık süt – ambalajlı  korunması gibi konularda pek bilgi sahibi değildir
             süt kıyasında oldukça yanlış ve hatalı veriler   ve tüketici genelde kulaktan duyma bilgilerle
             bulunmakta; uzman olduğunu belirten kimi         yetinmekte; bazen de uzman olduğunu belirten
             kişiler tarafından yanlış algı ve yönlendirmelerin  kişilerin yönlendirmesine tabi olmaktadır.
             yapıldığı görülmektedir.                            2017 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan “Çiğ
                 Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, doğal   Sütün Arzına Dair Tebliğ” (2017/20) ile ülkemizde
             beslenen ve sağlıklı olan bir hayvanın sütü çok  açık sütün satılması yasaklanmıştır. Bu tebliğ
             değerlidir ve elbette tercih edilmelidir. Üretilen  ile çiğ sütün satışı belirli kurallar ve hükümler
             çiğ sütlerin tamamının ise bu özelliklere sahip  altına alınmıştır. Bu bağlamda, üretici çiftliğin
             hayvanlardan sağıldığını düşünmek oldukça        “hastalıktan arî işletmeler için sağlık sertifikası”
             iyimser bir düşüncedir. Bununla birlikte, bilindiği  sahibi olması, çiğ sütün belirli kalite kriterlerine
             üzere süt, ortam sıcaklıklarında hızla kalitesini  sahip olması ve ambalaj üzerinde bilgiler içeren
             kaybedebilen ve bozulabilen bir gıdadır. Dolayısıyla,  etiketin bulunması gibi yasal zorunluluklar
             kaliteli süt elde edilse dahi, sağıldıktan sonra soğuk  bulunmaktadır.  Dolayısıyla,  bu  kriterleri
             koşullarda depolanmalı ve mikroorganizma         sağlamayan satıcı yasal olarak suç işlemektedir.
                                                              Tasarlanan sistem oldukça makul ve iyi olmasına
                                                              rağmen, maalesef 2022 yılı itibari ile hala sistemin
                                                              düzgün işlediği söylenemez.
                                                                 Tüketici almış olduğu açık sütün kalitesi
                                                              hakkında yeterince bilgiye, sütün görünüşüne
                                                              bakarak kesinlikle sahip olamaz. Çoğu tüketici
                                                              için alınan açık sütün kaynatılırken kesilmemesi,
                                                              sütün kaliteli olması için yeterlidir. Ancak, süt
                                                              kalitesi asitlikten ibaret değildir. Tüketicinin
                                                              alınan açık süte bakarak onun antibiyotik veya
                                                              aflatoksin  içerip  içermediği  hakkında  bilgi
                                                              sahibi olması mümkün değildir. Sütte antibiyotik
                                                              olduğunu ancak mayalayıpta sütün yoğurt
                                                              tutmadığını görünce fark edebilir; bunun da sütte
             kontaminasyonundan korunmalıdır ki sahip         antibiyotik bulunduğundan kaynaklandığı, çoğu
             olduğu kaliteyi kaybetmesin.                     tüketici tarafından bilinmemektedir.
                 Ülkemiz çiftçilerinin maalesef büyük bir
             çoğunluğu kaliteli süt üretimi, sütte kalitenin


                                                                                                              117
   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122