Page 118 - Sayı 29
P. 118

Açık süt aldığınızda şunları bilemezsiniz;   beyan etmişlerdir (Göncü ve ark. 2017)2.
               1. Ne kadar mikroorganizma içerdiğini,           Benzer araştırma örnekleri çoğaltılabilir.
               2. Kaynatıldığı zaman kesilip kesilmeyeceğini,  Ancak, verilen örneklerin durumu izah etmesi
               3. Antibiyotik içerip içermediğini,          açısından yeterli olduğu düşünülmektedir.
               4. Aflatoksin içerip içermediğini,               UHT ve Pastörize sütler
               5. Koruyucu kimyasal konulup konulmadığını,      UHT ve pastörize sütlerde ise, çalışmalar
               6.Sağılan  hayvanda    meme     hastalığının  ortada olmasına rağmen, “uygulanan endüstriyel
            (mastitis) bulunup bulunmadığını,               işlemin sütün besleyiciliğini bitirdiği” sıklıkla dile
               7. Hile olarak su katılıp katılmadığını,     getirilmekte. Bazı görüş bildirenler, bu ürünlerin
               8. Yağının bir kısmının çekilip çekilmediğini  “süt değil, ancak beyaz su olduğunu” iddia
            bilemezsiniz.                                   etmektedirler.
               Hem üreticinin, hem de satıcının hile            Konu ile ilgili, Türk bilim insanları tarafından
            yapmadığını ve üreticinin bilinçli üretim yaptığını  2022 yılında çok faydalı bir derleme makale
            kabul ederek açık süt alıyoruz. Elbette, çok kaliteli  yayınlandı (Kılıç-Akyılmaz ve Ark. 2022) 3. Kısaca
            ve sağlıklı süt üreten çiftçilerimiz mevcut. Ancak,  özetlemek gerekirse; ısıl işlemin etkisi genellikle
            tamamının böyle olduğunu düşünmek çok iyi       sütün mineral, vitamin ve proteinleri üzerinde
            niyetlilik olur. Nitekim yapılan araştırmalar bu  olmaktadır. Pastörize sütteki kayıplar, UHT süte
            konuda çok da iyi niyetli olmamamız gerektiğini  ve kaynatılarak tüketilen açık süte nazaran çok
            bize gösteriyor.                                az ve önemsiz kabul edilmektedir. Bu açıdan,
               Satılan açık sütlerin kalitesi               pastörize süt ve UHT sütlerin besleyiciliğinin
               Henüz çok yeni olan ve 2022 yılının Nisan    kalmadığını ifade etmek, “açıkça bilimsel verileri
            ayında yayımladığı bir çalışmada araştırmacılar,  hiçe saymaktır”. Pastörize ve UHT sütler, besin
            Ankara’nın en yoğun nüfusa sahip 9 ilçesinden   değerlerini en az çiğ alınıp kaynatılmış sütler
            toplam 60 adet sokak sütü numunesi toplamış ve  kadar koruyabilmektedir.
            bu süt örneklerini antibiyotik kalıntısı yönünden   Diğer  taraftan,  ambalajlı  süt  üreticisi,
            araştırmışlardır (Mortaş ve ark. 2022)1.        çiftçiden çiğ sütü alırken sütün belirli kalite
               Araştırma sonucunda, çalışmada alınan        kriterlerini karşılaması şartını koşmaktadır.
            sokak sütü numunelerinin toplam %30’unda        Bu kriterler arasında asitlik, mikroorganizma
            antibiyotik kalıntı miktarlarının yönetmelikte  yükü, antibiyotik ve aflatoksin varlığı, su katma
            belirlenen limitleri aştığı tespit edilmiştir. Sütte  hilesinin ve yağ çekme hilesinin kontrolü gibi
            antibiyotik  varlığı  sağlık  risklerine  neden  kriterler bulunmaktadır. Bu durum, hem sütün
            olabileceği gibi antibiyotik direnci gelişimine de  işlenebilirliği, hem ekonomik kaybı önleme
            katkı sağlayabilmesi açısından endişe vericidir.  hem de toplum sağlığını koruma açısından bir
               2017 yılında Şanlıurfa’da satılan açık sütlerin  gerekliliktir. Dolayısıyla, tüketicinin sağlığı ve
            kalitesinin araştırıldığı diğer bir çalışmada ise,  ekonomik kaybı daha en başında ambalajlı süt
            Göncü ve arkadaşları Şanlıurfa ilinde farklı    üreticisi tarafından düşünülerek garanti altına
            noktalardan kış ve yaz mevsimlerinde 30’ar      alınmaktadır. Bu kriterlerin başında sütün asitlik
            adet olmak üzere toplam 60 adet sokak sütünün  değeri bulunmaktadır. Diğerleri ise antibiyotik
            bazı kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini   varlığı, protein oranı, yağ oranı, aflatoksin varlığı,
            incelenmiştir.                                  hile kontrolü gibi kriterlerdir. Bu açıdan, “UHT ve
               Araştırmacılar, kış sütlerinde yağ oranını   pastörize sütler, çiğ sütlerden daha güvenilirdir.”
            ortalama olarak %3.3 ve yaz sütlerinde ise %2.2  denilebilir.
            olarak tespit edilmiştir. Bu yağ oranları çiğ süt   Burada önemli olan bir diğer husus, ambalaj
            için oldukça düşüktür.                          materyalidir. UHT ve pastörize sütün ambalajı
               Mikrobiyolojik analiz sonuçları ise daha     depolama esnasındaki vitamin kaybının büyük
            ilginçtir; Araştırmacılar, analize alınan gerek  oranda önüne geçebilmektedir.
            30 kış mevsimi sokak sütü ve gerekse 30 yaz         Ek olarak; açık sütler kaynatılmaksızın
            mevsimi sokak sütü örneklerinin tamamının       buzdolabında   en   fazla  1   gün   muhafaza
            Türk Gıda Kodeksi Çiğ ve Isıl İşlem Görmüş İçme  edilebilmektedir. Pastörize sütler, buzdolabında
            Sütleri Tebliği’nde yer alan toplam aerob mezofilik  3-4 güne kadar; UHT sütler ise açılmadığı takdirde
            bakteri sayısı bakımından uygun bulunmadığını   4 aya kadar muhafaza edilebilmektedir.






         118
   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122   123