Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lisans Programı
Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans programı her biri 30 AKTS değerinde 8 yarıyıldan oluşan ve toplam 240 AKTS’ye eşit 4 yıllık bir programdır. Bölümde verilen derslerin % 20’si temel bilim, % 16’sı genel kültür, % 44’ü Temel Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve geri kalan %20’si de uzmanlık alan derslerinden oluşmaktadır. Programda, lisans öğrencileri ilk yıl Fizik, Kimya, Matematik gibi temel bilim derslerinin yanında Elektrik-Elektronik Mühendisliğine temel teşkil eden birkaç ders ile programa alışmaya başlarlar. İkinci sınıfta, Diferansiyel Denklemler ve Lineer Cebir gibi mühendislik formasyon derslerine ek olarak meslek derslerini alırlar. Üçüncü sınıfta Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin temellerini öğrenmeyi tamamlayan öğrenciler, dördüncü sınıfta ileriye yönelik çalışacakları alanla (Elektrik, Elektronik, Devreler ve Sistemler, İşaret İşleme, Kontrol, Elektromanyetik alanlar ve mikrodalga) ilgili dersleri seçerek o alana yoğunlaşırlar. Dördüncü yılın sonunda hazırlamış oldukları Lisans Tez’ini başarıyla savunan öğrenciler programdan Elektrik-Elektronik Mühendisi unvanıyla mezun olurlar.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, öğrencilerin en yeni teknolojileri takip etmeleri ve öğrenmeleri için yüksek kalitede bir program sunmak ve aynı zamanda uygulamalı ve teorik araştırmalara katılımlarını sağlamak için kurulmuştur. Lisans programı, ortak eğitim stratejisi ve pratik yaparak deneyim kazandırma anlayışına uygun olarak hazırlanmıştır. Böylece teknolojideki yeni trendlerin kolayca uyarlanması mümkün olacaktır. Program öncelikli olarak Enerji Sistemleri, Elektronik, Haberleşme, Anten ve Mikrodalga Teknikler, Kontrol Sistemleri ve Sinyal İşleme alanlarını içermektedir. Bu sebeple öğrencilere matematik, temel bilimler ve mühendislik bilgilerini Elektrik ve Elektronik mühendisliği problemlerine uygulama, Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin farklı alanlarını anlama, Elektrik ve Elektronik mühendisliğinin en az bir uzmanlık alanında uzmanlaşma ve yaratıcı ve birleştirici tasarım etkinliklerine katılma becerilerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
Eğitim Öğretim Metotları
Bayburt Üniversitesi’ndeki programlarda en çok kullanılan eğitim-öğretim yöntemleri aşağıda verilmiştir. Programlar, amaç ve hedeflerine göre, bu listede sıralanan yöntemlerin çoğunu kullanmaktadır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünün, hedeflediği program öğrenme çıktılarına ulaşmak için, programın tümünde kullandığı eğitim-öğretim yöntemleri “program öğrenme çıktıları” kısmında, programdaki bir dersle ilgili yöntemler ise “ders tanıtım ve uygulama bilgileri” kısmında yer almaktadır. Kullanılan Eğitim Öğretim Yöntemlerinden Örnekler;
- Ders & Sınıf İçi Etkinlikler
- Arazi Çalışması
- Grup Çalışması
- Laboratuvar
- Okuma
- Ödev
- Proje Hazırlama
- Seminer
- Staj
- Teknik Gezi
- Web Tabanlı Öğrenme
- Uygulama
- Yerinde Uygulama
- Mesleki Faaliyet
- Sosyal Faaliyet
- Tez Hazırlama
- Alan Çalışması
- Rapor Yazma
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalları
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde 3 Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi tarafından eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütülmektedir. Bölümde 7 anabilim dalı bulunmaktadır:
- Devreler ve Sistemler Anabilim Dalı,
- Elektrik Makinaları Anabilim Dalı,
- Elektrik Tesisleri Anabilim Dalı,
- Elektronik Anabilim Dalı,
- Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği Anabilim Dalı,
- Kontrol ve Kumanda Anabilim Dalı,
- Haberleşme Anabilim Dalı
Elektrik-Elektronik Mühendisliği İş Alanları
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunları, elektrik enerjisi üretim, iletim, dağıtım ve yönetimi, elektronik aygıtlar, nanoteknoloji – mikromekanik, sistem modelleme, bilgi teknolojileri, robotlar, kontrol, telekomünikasyon, aydınlatma iç tesisat ve proje, optik, savunma ve güvenlik vb alanlarda iş imkânlarına sahiptir.