Mobile Logo Kariyer Planlama Uyg. ve Arş. Merkezi

Kariyer Planlama Uyg. ve Arş. Merkezi

Güvenli Şehrin Huzurlu Üniversitesi
Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri Ulusal Seçim Süreci
Ülkemizin Dijital Avrupa Programı (DAP)’na katılımına dair çalışmalar T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda yürütülmektedir. Bu çerçevede, Ülkemizin programa Asosiye Ülke olarak katılımına ilişkin gayri resmi müzakereler 14 Aralık 2021 tarihinde, resmi müzakereler ise 2 Haziran 2022 tarihinde başlatılmıştır. Katılım Anlaşması’nın en geç 2023 yılının son çeyreğinde imzalanması beklenmektedir. Avrupa çapında stratejik dijital kapasitelerin oluşturulmasına ve dijital teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılmasına odaklanan Dijital Avrupa Programı, AB’nin 2021-2027 döneminde uyguladığı bir finansman programıdır. 7,5 milyar Avro’luk bütçesiyle Program, bir Avrupa ülkesinin tek başına gerçekleştiremeyeceği faaliyetleri destekleyecek olup Avrupa toplumu ve ekonomisinin dijital dönüşümünü şekillendirmeyi hedeflemektedir.
DAP programı için birbirine bağlı beş öncelikli alan belirlenmiştir:
  • Spesifik Hedef 1: Yüksek Başarımlı Hesaplama
  • Spesifik Hedef 2: Yapay Zekâ
  • Spesifik Hedef 3: Siber Güvenlik ve Güven
  • Spesifik Hedef 4: İleri Dijital Beceriler
  • Spesifik Hedef 5: Dijital Kapasitelerin Oluşturulması, En İyi Kullanımı ve Birlikte Çalışabilirlik
Program kapsamında öncelikli olarak yüksek başarımlı hesaplama, yapay zekâ, veri, bulut bilişim ve siber güvenlik alanlarında kritik dijital altyapıların kurulması ve stratejik öneme sahip yenilikçi dijital teknolojilerin geliştirilmesi desteklenmektedir. İkinci aşamada ise kurulan altyapıların ve dijital teknolojilerin; KOBİ’lerin, kamu kurumlarının ve vatandaşların erişimine açılması ve kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Dijital Avrupa Programı kapsamında sanayinin, KOBİ’ler başta olmak üzere şirketlerin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümünü desteklemek amacıyla Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (ADİM) ve bu Merkezlerden oluşan bir ağ yapısı kurulmaktadır. ADİM’lerin, sanayi ve KOBİ politikaları başta olmak üzere AB politikalarının hayata geçirilmesinde, şirketlerin ve kamu sektörünün yeşil ve dijital dönüşümünün desteklenmesinde önemli bir araç olması öngörülmektedir.

Kâr amacı gütmeyen ADİM'ler; yatırım öncesi test, eğitim ve beceri geliştirme, yatırım bulma desteği, ağ oluşturma ve inovasyon ekosistemlerine erişim gibi hizmetler sunmaktadır. Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri’nin seçiminin iki aşamalı bir süreçle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Öncelikle açık ve rekabetçi ulusal seçim sürecini başarıyla tamamlayan Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (ADİM) adayları, ikinci aşamada Avrupa Komisyonu tarafından açılacak çağrıya başvurabileceklerdir. İkinci aşamadaki değerlendirme Avrupa Komisyonu tarafından yapılacaktır. Ülkemizdeki mevcut ekosistem oyuncuları dikkate aldığında Kamu Kurumları, Üniversite Araştırma Merkezleri, Araştırma Altyapıları, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Merkezleri, Sanayi ve Ticaret Odaları, Sanayi Dernekleri ve Kümeleri, Dijital Dönüşüm Merkezleri, Model Fabrikalar, Sanayi Kuruluşları, Kuluçka Merkezleri, Hızlandırıcılar, Meslek Örgütleri Tarafından Kurulan Merkezler vb. potansiyel ADİM’ler olarak değerlendirilebilecek ve seçilebileceklerdir. ADİM olarak tek bir tüzel kişiliğin başvurusu da değerlendirilecek olmakla birlikte konsorsiyum yapılarına öncelik verilecektir. Bu çerçevede, 2021/694 sayılı Tüzüğün 16’ıncı maddesine dayanılarak Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri’nin ulusal seçim süreci 18 Ağustos 2023 tarihinde ulusal çağrının duyurulması ve ön başvuruların alınmasıyla başlatılacaktır.

Başvuru için gerekli dökümanlara https://rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Çağrı sürecinde oluşabilecek soruların yazılı yolla dijitalavrupa@sanayi.gov.tr e-posta adresine iletilmesi gerekmekte olup cevaplar çağrı sonlanıncaya kadar her cuma günü https://rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr/tr/  web sayfasında yayımlanacaktır.

Bilgilerinizi ve işbu çağrı duyurusunun Kurumunuz görev alanında yer alan ve potansiyel başvuru yapabilecek kurumlar listesinde yer alan kurum/kuruluşlarla paylaşılması ve başvuru yapmayı düşünen tekil kurumlar ile konsorsiyum liderlerinin ilk etapta Ön Başvuru Formunu doldurarak en geç 8 Eylül 2023 mesai saati bitimine kadar (17:30) dijitalavrupa@sanayi.gov.tr adresine iletmesi gerekmektedir.
Yayın Tarihi: 
Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük MEtin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yukarı