ULUSAL STAJ PROGRAMI
Yönerge için tıklayınız...
Ulusal Staj Programı (USP) Nedir?
Gençlerimizin fırsat eşitliği çerçevesinde ve liyakat esaslarına uygun olarak kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarınca sunulan staj olanaklarından faydalanmasını sağlamak adına Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından Ulusal Staj Programı (USP) başlatılmıştır.
Program aracılığıyla; şeffaf, izlenebilir ve yenilikçi bir değerleme yöntemi ile gençlerimizin istihdam edilebilirliklerinin arttırılması, kariyer olanaklarına erişimde fırsat eşitliğinin desteklenmesi, staj imkânının zorunlu staj gerektiren teknik bölümlerle sınırlı kalmayıp tüm bölümlere yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
Ulusal Staj Programı’nın kapsamı 2022’de KOBİ’lerimizin insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasını kolaylaştırmak, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında eğitim alan öğrencilerin istihdam edilebilirliklerini desteklemek üzere, bu öğrencileri de dâhil edecek şekilde genişletilmiştir.
Program’a başvuru yapan öğrenciler; eğitim hayatları boyunca sergiledikleri performans, becerilerini arttırmaya yönelik gerçekleştirdikleri çalışmalar ve başarıları göz önünde bulundurularak akademik/mesleki, sanatsal/sosyal ve sportif yeterlilik puanları üzerinden değerlenmektedir. İşverenler ise öğrencilere, kimlik bilgilerini görmeden söz konusu yeterlilik alanlarında aldıkları puanlar üzerinden staj teklifi göndermektedir.
Yurt içindeki başarısının yanı sıra yurt dışında da beğeni ile takip edilen ve OECD tarafından iki kez üye ülkelere örnek uygulama olarak gösterilen Program, profesyonel hayatının başındaki pek çok gence henüz öğrenci iken iş hayatını deneyimleme ve kariyer yolculuğuna yön verme şansı tanımıştır.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
1: Türkiye, KKTC ve yurt dışındaki üniversitelerde not ortalaması 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olan;
• Örgün eğitim veren lisans programlarının 2., 3. veya 4. sınıf öğrencileri (lisans 2. sınıf öğrencilerinde staj yapacağı tarihte bir üst sınıfa geçme ve 4. sınıf öğrencilerinde staj yapacağı tarihte henüz mezun olmama şartları aranmaktadır)
• Örgün eğitim veren ön lisans programlarının 1. veya 2. sınıf öğrencileri (ön lisans 1. sınıf öğrencilerinde staj yapacağı tarihte bir üst sınıfa geçme ve 2. sınıf öğrencilerinde staj yapacağı tarihte henüz mezun olmamış bulunma şartı aranmaktadır)
2: Yurt içinde öğrenimine devam eden yüksek lisans öğrencileri (not ortalaması 4 üzerinden en az 2 veya diğer sistemlerde dengi) ile yurt dışında yüksek lisans/doktora eğitimine devam eden Türk Vatandaşı veya Mavi Kart sahibi öğrenciler
3: “Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde yer alan Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının” 10., 11. ve 12. sınıf öğrencileri
NASIL BAŞVURURSUN?
T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifrenle sisteme giriş yap.
e-Devlet üzerinden alınan bilgilerini onayla.
Yükseköğretim öğrencisiysen “Başvuru Formu”nu doldur.
Staj ilanlarından yararlanmak için platformu düzenli olarak takip et!
ULUSAL STAJ PROGRAMI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
1. 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı yaz döneminde Yükseköğretim (Ön Lisans/Lisans/ Lisansüstü) programımdan mezun olacağım, Ulusal Staj Programı’na başvuru yapabilir miyim?
Başvuru yapabilirsin ancak staj yapacağın tarih aralığında AKTİF ÖĞRENCİ olman gerekmektedir.
Dolayısıyla gelen teklifleri kabul/ret ederken mezuniyet tarihini göz önünde bulundurman önerilir. Öğrenciliğin sonlandı ise teklifi kabul etsen bile sigorta girişin üniversiten tarafından yapılamayacağı için stajın BAŞLATILAMAYACAK VE İPTAL EDİLECEKTİR.
2. 2021 yılında Staj Seferbirliği’ne başvurdum, 2022 yılında da staj imkânlarından faydalanmak için tekrar başvuru yapmalı mıyım?
Ulusal Staj Programı için profiline eklenecek aday yetkinlik puanları ve Türkiye bölüm ortalamaları tekrar hesaplanacağından (detaylarını incelemek için sol menüdeki “Yöntem Raporu – Yükseköğretim Öğrencileri” dokümanını inceleyebilirsin) TEKRAR BAŞVURU YAPMAN GEREKMEKTEDİR.
3. Başvuru Formunda yer alan “Değerlendirme sürecinde başarılı olmanız durumunda öncelikli olarak staj yapmayı tercih ettiğiniz işveren(ler)” neyi ifade etmektedir?
İşveren tercihlerin, staj yapmayı daha çok istediğin kurum/kuruluşları ifade etmektedir.
Bir işvereni bu alanda işaretlersen işveren senin profilini incelerken kendisini “FAVORİ İŞVEREN” olarak işaretlediğini görüntüleyebilmektedir.
TERCİHLERİN DİĞER İŞVERENLERİN SANA TEKLİF GÖNDERMESİNİ ENGELLEMEDİĞİ GİBİ SEÇMİŞ OLDUĞUN İŞVERENLERDEN TEKLİF ALACAĞINI DA GARANTİ ETMEMEKTEDİR.
4. Başvuru Formunda “Staj Yapmak İstediğim Şehri” seçiniz bölümü ne anlama gelmektedir, sadece seçtiğim şehirlerdeki staj imkânlarından mı yararlanabilirim?
Başvuru Formunu doldururken EN AZ 1 EN FAZLA 5 olmak üzere şehir seçimi yapabilirsin.
Seçimlerin İşverenler ile de paylaşılacağından, sizlere staj teklifi gönderirken staj yapmayı tercih ettiğin şehirleri göz önünde bulunduracaklardır.
Ancak kimi zaman, farklı şehirlerde bulunan işverenler de profil bilgilerini inceleyerek sana teklif gönderebilmektedir.
5. Başvuru Formunda “Staj Yapmak İstediğim Şehri” seçtiğimde “İlçe Tercihi” açılıyor bu bölümü doldurmak zorunda mıyım?
Şehir tercihi yaptıktan sonra, seçtiğin şehrin isminin yanında yer alan butonlar sana iki alternatif sunar;
− “Tüm İlçeleri Seç” butonu ile şehirdeki tüm ilçelerde staj yapabileceğin bilgisini paylaşmış olursunuz.
− “İlçe Seç” butonu ile ildeki ilçeler arasında staj yapabileceğin ilçeleri sen seçebilirsin.
Bu özelliği tercih etmen halinde sistem “EN AZ 1, EN FAZLA 5” olmak üzere ilçe seçimi yapabilmeni sağlar.
Bu iki alternatiften birini seçmen zorunludur.
Seçimlerin İşverenler ile de paylaşılacağından, sana staj teklifi gönderirken staj yapmayı tercih ettiğin ilçeleri göz önünde bulunduracaklardır. Ancak kimi zaman, farklı ilçelerdeki staj imkânlarını da size önerebilmektedirler.
6. Ulusal Staj Programı başvurumun tamamlandığı bilgisini nereden kontrol edebilirim?
Kariyer Kapısı’nda sol menüde “BAŞVURU DURUMUM” sekmesinden takip edebilirsin.
Başvuru sürecinin iki aşamasını da tamamlaman halinde başvuru durumun “TAMAMLANAN BAŞVURU”, süreci yarıda bırakman halinde ise “YARIM KALAN BAŞVURU” olarak görünecektir.
7. Başvurumu tamamladıktan sonra Başvuru Formunda ve/veya e-Devlet bilgilerimde güncelleme yapabilir miyim?
HAYIR, başvurunun tüm aşamalarını (e-Devlet aşaması ve Başvuru Formu aşaması) tamamladıysan herhangi bir güncelleme yapamazsın.
Dolayısıyla başvurunu tamamlamadan önce tüm belgelerini kriterlere uygun şekilde yüklediğinden ve e- Devlette yer alan bilgilerinin güncelliğinden emin olman önerilir.
8. Başvurumu geri çekebilir miyim?
Başvurunun tüm aşamalarını tamamlamadığın sürece (başvuruyu yarım bıraktıysanız), e-Devlet üzerinden geri çekebilir ve tekrar başvuru yapabilirsin.
9. Okuduğum Yükseköğretim programında zorunlu staj mevcut değil, bu staj programından yararlanabilir miyim?
EVET, bölümünde staj yapma zorunluluğu bulunmasa da Ulusal Staj Programı’ndan yararlanabilirsin.
Program kapsamında staj teklifi alman halinde işveren tarafından, üniversitene teslim edilmek üzere verilecek ilgili belgeyi (Staja “Ulusal Staj Programı kapsamında kabul edildiğini, kimlik bilgilerini, staj tarihlerini ve staj yapılacak kurum bilgilerini açıkça belirten kaşeli ve imzalı belge) üniversitene ibraz etmen durumunda ilgili sigorta işlemleri üniversiten tarafından yapılacaktır.
10. Ulusal Staj Programı kapsamında yaptığım staj, zorunlu stajım yerine kabul edilecek mi?
Zorunlu stajın yerine sayılması üniversite/okul yönetiminin/ilgili üniversite/okul biriminin onayına bağlıdır.
11. Staj süresi kaç gün olacak?
Yükseköğretim stajların en az 20 iş günü olması tavsiye edilmektedir.
Ancak, öğrenci, işveren ve üniversite arasında anlaşma sağlandığı takdirde staj süresi değişiklik gösterebilir.
Üniversitenin, gerekli sigorta işlemlerini yapması halinde uzun dönemli stajlar da Program kapsamında yapılabilecektir.
12. Program kapsamında en fazla kaç staj yapabilirim?
Ulusal Staj Programı kapsamında her öğrencinin 1 (bir) staj yapma hakkı bulunmaktadır.
13. Staj sürecinde sigortam karşılanacak mı?
Evet, hem yükseköğretim hem de ortaöğretim öğrencileri için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5/b maddesi kapsamında sosyal güvenlik prim ödemeleri bağlı olduğun yükseköğretim/ortaöğretim kurumları tarafından yapılacaktır.
14. Staj sonrasında ücret ödemesi yapılacak mı?
Staj sürecinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25. Maddesi hükmü gereğince stajyerlere ücret ödenecektir.
15. Staj yapmak için uygun olduğum tarih aralıklarını işverenler ile nasıl paylaşabilirim?
Staj yapmak istediğin tarih aralıklarını Kariyer Kapısı’nda sol menüde yer alan “Staj Takvimlerim” sekmesine girerek işverenler ile paylaşabilirsin.
Bu alanda en fazla 5 tane staj takvimi oluşturabilir, öncelik sırasını belirleyebilirsin.
Bu bilgiler İşverenler ile de paylaşılacağından, sizlere staj teklifi gönderirken staj yapmayı tercih ettiğin dönemleri göz önünde bulunduracaklardır. Ancak oluşturacağın takvimler size farklı bir tarih için teklif iletilmesini engellemez.
16. Profilime giriş yaptığımda “Değerleme İstatistikleri” başlığı altında “Yeterlilik Puanları” görüyorum, bu grafikler ne ifade ediyor? “Yeterlilik puanlarım” nasıl belirleniyor?
Başvuru sürecinin ilk aşamasında e-Devlet üzerinden bizimle paylaştığın bilgiler ve ikinci aşamada beyan ettiğin ve doğruluğu ilgili kurumlarca onaylanan belgeler Kariyer Kapısı’nda sol menüde yer alan “Yöntem Raporu” kısmında belirtilen şekilde değerlenmektedir.
Kariyer Kapısı’ndaki başvuru formuna yüklediğin belgelerin doğruluğu, bağlı olduğun yükseköğretim kurumunun kariyer merkezin ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarca kontrol edilmekte, uygunluğu teyit edilenler onaylanmakta diğerleri reddedilmekledir. Sadece kabul edilen belgeler yetkinlik puanlarının hesaplanmasına kullanılmaktadır.
17. İşverenler hangi kriterleri göz önünde bulundurarak teklif gönderecek?
İşverenler, kurum ihtiyaçları doğrultusunda, adayların kişisel bilgilerini görmeksizin, adayların bölümlerini ve yetkinlik puanlarını göz önünde bulundurarak teklif göndermektedirler
18. Kariyer Kapısına girdiğimde “Yetenek Havuzuna Eklendiniz” bildirimi alıyorum. Bu ne anlama gelmektedir?
İşverenler staj teklifi göndermeden önce aday havuzundan ihtiyaç duydukları kriterlere göre arama yaparak uygun adayların profillerini tek tek incelemektedir.
Bu süreçte kurum/kuruluşları için uygun olduğunu düşündüğü adayları daha sonra tekrar değerlendirmek üzere “Yetenek Havuzu” adı verilen ayrı bir alana kaydederler. Bu durum senin staja kabul edildiğin/staj teklifi aldığın anlamına gelmemektedir ancak profilinizin bir işverenin dikkatini çektiğini gösterir.
19. Kariyer Kapısına girdiğimde “Staj Teklifi Aldınız” bildirimi alıyorum. Bu ne anlama gelmektedir?
Kariyer Kapısında “teklif aldığına” dair bildirim görmen ya da bu bilgiyi e-posta ile alman bir işverenin işveren Aday Havuzundan ihtiyaç duyduğu kriterlere göre arama yaparak profilini incelemiş olduğunu ve açık staj pozisyonu için profilini uygun görerek kurum/kuruluşunda staj yapmak üzere sana teklif gönderdiğini ifade eder. (İşverenler asil ve yedek olmak üzere iki şekilde staj teklifi gönderebilmektedir. “Asil Stajyer” olarak teklif alman işverenin öncelikli tercihi olduğunu gösterir. “Yedek Stajyer” olarak teklif alman ise “Asil Stajyer” olarak teklif gönderilen bir adayın herhangi bir nedenle teklifi reddetmesi halinde yerine senin seçileceğini gösterir).
İşverenler tarafından tarafına gelecek staj teklifini kabul edebilmen için Kariyer Kapısı’nı sık sık kontrol etmeni tavsiye ederiz.
20. Aldığım teklifte yer alan tarih ve şehirde değişiklik talep edebilir miyim?
Aldığınız teklif, tarihi veya staj yapacağınız şehir bakımından sana uygun değilse, “Aldığım Teklifler” sayfasında yer alan işveren staj sorumlusu ile iletişime geçerek değişiklik talep edebilirsin. İşverenler, olanakları doğrultusunda, sana geri bildirim sağlayacak ve mümkünse değişiklik yapabilmektedirler ancak bu durum değişiklik talebinin kabul edileceği anlamına gelmez.
Eğer işveren değişiklik talebini karşılayamaz ise staj teklifini reddedebilirsin.
21. Teklifi Kabul ettikten sonraki aşama nedir, süreç nasıl ilerler?
İşverenlerin büyük çoğunluğu sen teklifi kabul ettikten sonra farklı bir aşama yürütmez ve staja kabul işlemlerini (öğrenci belgen, sigorta giriş belgeni talep edilmesi vb.) başlatır.
Ancak kimi zaman işverenler, seni stajyer olarak konumlandıracakları pozisyona göre çevrim içi bir mülakat ile bazı beceri ve yetkinliklerini gözlemlemek ya da staj tarihinde öğrenciliğinin devam ettiğini teyit eden bilgileri paylaşmanızı isteyebilir.
Bu gibi özel durumların yürütüldüğü aşama “ek değerleme aşaması” olarak adlandırılır ve “staja kabul işlemleri” bu aşamaların tamamlanmasını takiben başlattırılır. Staj kabulünden sonraki gelişmeleri "Aldığım Teklifler" sekmesi üzerinden ve işveren tarafından talep edildi ise “Mülakatlarım” bölümünden takip edebilirsin.