Page 125 - Sayı 29
P. 125

PROBİYOTİKLERİN



                                                    DİYABET ÜZERİNE



                                                    ETKİSİ




 Dr. Öğretim Üyesi Ebru SÖNMEZ SARI                 Öğr. Gör. Seda ÇELİKEL TAŞCİ

 Sağlık Bilimleri Fakültesi                         Sağlık Bilimleri Fakültesi


                   Diyabet, son 10 yılda prevalansı dünya      değiştirmek suretiyle bağırsak bakterilerinin
               çapında ciddi artış gösteren bir halk sağlığı   translokasyonuna izin vermekte ve artan
               sorunudur. Patogenezinde yetersiz fiziksel      bakteri kolonizasyonu da insülin direncini
               aktivite ve yanlış beslenme alışkanlıklarını içeren  artırarak diyabete yol açmaktadır. Diyabetik
               olumsuz yaşam tarzı değişikliklerine bağlı olarak  bireylerin  mikrobiyotası   incelendiğinde
               meydana gelen inflamasyon, dislipidemi, inkretin  ise bütirat üretimini sağlayan bakterilerde
               hormonlarının sekresyonundaki bozukluklar,      (Roseburia intestinalis ile F. Prausnitzii) azalma;
               endotoksemi,    adipozite,  oksidatif   stres,  Lactobacillus gasseri, Streptococcus muatans,
               β-hücre disfonksiyonuna bağlı olarak gelişen    Escherichia (E. rectale) ve bazı Clostridium
               hiperglisemi ve insülin direnci rol almaktadır.  türlerinin artış olduğu görülmüştür. Roseburia,
               Ancak son yıllarda kommensal bakteri, virüs     Eubacterium    halli   ve   Faecalibacterium
               ve kimyasalların da bağırsak mikrobiyotasında   prausnitzii insulin direncini azaltırken; L.
               değişikliklere yol açarak diyabet oluşumunda    gasseri, S. mutans ve E. coli insulin direncini
               önemli bir yere sahip olduğu gösterilmiştir.    arttırarak diyabete yol açmaktadır.
                   Bağırsak mikrobiyotası en az 1000 çeşit        Probiyotikler, yeterli miktarda alındığında
               mikroorganizmanın yaşadığı, çoğunluğu farklı    konağın bağırsaklarında mikrobiyal dengeyi
               bakteri çeşitleri ve suşlarından oluşmuş, ek    düzenleyerek, sağlığını olumlu yönde etkileyen
               olarak virüs, mantar ve ökaryotik hücrelerin    canlı mikroorganizmalardır. Konakçı sağlığını
               de bulunduğu yaklaşık 2 kilogram ağırlığa       koruyucu ve iyileştirici özellikleri sağlayan
               sahip bir ekosistemdir. Diyet, antibiyotikler ve  probiyotik  mikroorganizmalar  Lactobacillus
               radyasyon gibi faktörlere bağlı olarak intestinal  ve Bifidobacterium gram pozitif bakteri suşları
               sistem    dengesinin    bozulması;   bağırsak   ile probiyotik özelliği kanıtlanmış bir maya
               mikrobiyotasının bileşiminde bulunan yararlı    olan Saccharomyces cerevisiae Boulardii’dir.
               ve zararlı bakterilerinin oran, bileşim ve yapı  Her  hastalıkta  farklı  etki  mekanizmaları
               dengesinin değişmesine yol açmaktadır.          olmasına rağmen genel olarak probiyotik
                   Gastrointestinal sistem mikrobiyotasında    mikroorganizmalar hastalıklardaki etkinliklerini;
               bakterilerin    çoğunluğunun      ileum    ve   besinlerin     biyoyararlılığını   artırarak,
               kolonda yerleşmiş olduğu, kolondaki bakteri     bağırsak epitel reseptörleri için patojenlerle
               kolonizasyonunun büyük kısmını da probiyotik    yarışarak,  müsin   sekresyonunu    artırmak
               bakterilerin    oluşturduğu    görülmektedir.   yoluyla probiyotiklerin bağırsak mukozasına
               Doymuş ve çoklu doymamış yağ asitleri gibi besin  bağlanmasını  sağlarken   patojenlerin  ve
               ögelerinin aşırı alınması veya oligosakkaritler  toksinlerin   bağlanmasını     engelleyerek,
               ve   fitokimyasalların  eksik  alınması   gibi  bağırsak bariyerinin güçlendirilmesi ve  stabile
               yanlış   beslenme   uygulamaları    bakteriyel  edilmesiyle doğal bağışıklık yanıtını uyararak
               metabolik   aktiviteyi  değiştirerek,  konakçı  inflamasyonu azaltmak yoluyla yapmaktadır.
               mikrobiyotası için yararlı olan Bifidobacterium  Ayrıca laktik asit, asetik asit ve propiyonik asit
               sayısının azalmasına, Firmicutes sayısının ise  gibi organik asitler, hidrojen peroksit, serbest
               yükselmesine neden olmaktadır. Ayrıca yüksek  yağ asitleri ve bakteriyosinleri de içeren
               yağ içeren diyetler bağırsak geçirgenliğini     patojen mikroorganizmalarla savaşan yararlı
               artırmak ve mikrobiyal antijenlere duyarlılığı  antimikrobiyal  bileşikleri  açığa  çıkararak,

                                                                                                              125
   120   121   122   123   124   125   126   127   128   129   130