Programın Amacı
Sosyal Güvenlik, insanın karşılaşacağı tehlikelerin sonuçlarına karşı korunması, ona bu konuda bir emniyetin sağlanmasını ifade eder. Fakat günümüz çalışma hayatındaki gelişmeler sonucunda Sosyal Güvenlik kavramını ifade etmek için bu tanım yeterli gelmemektedir. Sosyal Güvenlik kavramını daha geniş bir perspektif ile değerlendirdiğimizde sadece tehlikelerin sonuçlarına karşı kişiye emniyet duygusu sağlamak ve asgari ölçüde muhtaçlıktan kurtarmak anlamında düşünülmemektedir. Sosyal Güvenlik içerisinde istihdam problemleri, koruyucu ve tedavi edici tıp, mesleki eğitim, genel eğitim, konut meselelerinin çözümü gibi konularında yer aldığı bir disiplindir.
Ayrıca Türkiye’de Sosyal Güvenlik alanında yapılan yeniden yapılandırma çalışmaları ile Sosyal Güvenlik hizmetleri tek çatı altında Sosyal Güvenlik Kurumu şeklinde birleştirilmiş ve bu yeniden yapılandırılma ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun taşra teşkilatını ülkemiz nüfusunun tamamına hizmet veren bir kurum olarak gelişim göstermiştir. Büyük bir kitleye Sosyal Güvenlik hizmeti veren Sosyal Güvenlik Kurumu’nda Sosyal Güvenlik hizmetleri alanında eğitim görmüş, nitelikli meslek elemanı ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Gerek Sosyal Güvenlik kavramı ve uygulamalarında olan genişlemeler, gerek ise Türkiye Sosyal Güvenlik yapılanmasındaki gelişmeler sebebi ile Sosyal Güvenlik süreçlerinin alanında donanımlı ve akademik seviyede bilgi birikimi olan Sosyal Güvenlik alanında uzman kişiler tarafından takip edilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Sosyal Güvenlik hizmetlerinin etkin bir biçimde yapılabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu merkez ve taşra teşkilatında, İş Kur merkez ve taşra teşkilatında, personel dairesi bulunan her türlü kamu kuruluşunda; özel sektörde ise insan kaynakları ve personel idaresi süreçlerini kendi içinde birim bulundurarak ya da Sosyal Güvenlik hizmetleri danışmanlığı veren firmalarından destek alarak Sosyal Güvenlik süreçlerini yöneten her türlü kuruluşta alanında uzman Sosyal Güvenlik elemanları bulunması gerekmektedir. Gerek kamuda gerek ise özel sektörde alanında Uzman Sosyal Güvenlik elemanlarına ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ve İş Kur mevcut çalışanlarına meslek içi eğitimler vermesine rağmen çalışanların çoğunluğunun Sosyal Güvenlik alanı dışından eğitim alan personel olması nedeniyle, çalışan personelin motivasyonu yetersiz olmakta, kurumlar hem maddi hem de manevi yönden önemli kayıplara uğramaktadır. Sosyal Güvenlik ülkenin tümünü yakından ve önemle ilgilendiren bir durumdur. Bu bağlamda Sosyal Güvenlik Programı kamu ve özel kurumların belirtilen uzman personel ihtiyacını karşılamayı amaçlamaktadır.
Programın Profili
Sosyal devletin gerçekleşme aracı olan Sosyal Güvelik kavramı; bireyin karşılaşacağı, ekonomik veya fizyolojik yaşamı için tehlike (risk) oluşturan olaylara karşı bir güvence arayışının ürünüdür. Sosyal Güvenlik insanlar için bir hak, devlet için bir görevdir. Ülkenin gelişmişlik seviyesi ne olursa olsun, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 22. ve 25. Maddelerinde Sosyal Güvenlik, ferdin ve ailesinin temel haklarından biri olarak kabul edildiği gibi Anayasa’mızda da “Herkes Sosyal Güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” (Madde 60) şeklinde belirtilmektedir. Bireyin hastalıkta ve sağlıkta yarınlara güvenle bakabilmesi ancak Sosyal Güvenlik hakkına sahip olmasıyla mümkündür. “Sosyal Güvenlik Programı” mezunu öğrencilerimiz, yukarıda belirtilen ve insanlar adına hayati önem taşıyan hakların teminini ve takibini sağlayacak, kamu, yarı kamu veya özel sektörlerin insan kaynakları ya da muhasebe birimlerinde iş imkânına sahip olabilecekleri gibi diğer meslek yüksek okulu programlarından mezun olan öğrencilerin genel haklarına da sahip olabileceklerdir. Sosyal Güvenlik Ön lisans Programı Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulünü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sisteminde TYT puan türü ile yapmakta olup, eğitim süresi 2 yıl (4 Yarıyıl) ve eğitim dili Türkçedir.
Mezuniyet Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve yaz stajını (30 iş günü) başarılı bir şekilde tamamlamak gerekmektedir.
Kazanılan Beceriler
Sosyal Güvenlik Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıdaki bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olacaklardır:
§ Sosyal güvenlik değer ve uygulamalarına hâkim olma ve sosyal güvenliğin ana ve etik ilkelerini, standartlarını anlama, uygulama ve aktarabilme.
§ Kurumların organizasyon ve insan kaynakları yapılarını ve bu yapılar içerisinde sosyal güvenlik süreçlerini kavrayabilme
§ Sosyal güvenlik süreçlerini bir bütün olarak ele alarak kurumların yönetim ve işleyişinde rol alabilme
§ Bireylerin temel hak ve özgürlüklerini öğrenerek sosyal güvenlik uygulamalarının yasal sistem içerisindeki yeri ve önemine hakim olabilme
§ Sosyal güvenlik uygulamaları ile ilgili analitik düşünme ve sosyal güvenlik sisteminin doğru işleyişi için sentez yapabilme
§ Sosyal güvenlik mevzuatını takip edebilme ve güncel gelişmeleri çalışma hayatına entegre edebilme
§ Kurumlarda belge ve iş akışını yönetebilme, gerekli formları doldurabilme ve kontrol edebilme
§ Sosyal güvenliğe yönelik bakış açısını bilimsel, sistematik ve özgün biçimde geliştirme
§ Kurum içerisinde yapılan hesaplamalara yönelik temel düzeyde bilgi sahibi olabilme
§ Sosyal güvenlik kurumlarında takım çalışmalarına uyum sağlayabilme ve etkili iletişim kurabilme
§ Sosyal güvenlik sistemlerinin yapısını ve işleyişini öğrenme, sosyal güvenlikle ilgili uygulamaları gerçekleştirme
§ Sosyal güvenlik mevzuatının temelini oluşturan anayasal ilkeleri ve temel hukuk kavramlarını öğrenme, yasal düzenleme ve süreçleri anlayabilme
Kazanılan Drece ve Unvan
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında bu alanda Ön Lisans derecesine sahip olurlar. Mezunlar "Sosyal Güvenlik Meslek Elemanı" unvanına sahip olurlar.
Dikey Geçiş Olanakları
“Sosyal Güvenlik” programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik, Sigortacılık, Sosyal Hizmet, İktisat, İşletme ve Maliye Lisans Programlarına dikey geçiş yapabilmektedir. İlgili fakültelerin lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
İş Olanakları
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Teşkilatı ve İl müdürlükleri, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Belediyeler, Diğer Kamu Kuruluşları, Özel Şirketler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Büroları, Gümrük Müşavirlikleri, Bankalarda sosyal Güvenlik Meslek Elemanı olarak çalışma olanakları bulunmaktadır. Ayrıca, kamu ve özel sektör işletmelerinin insan kaynakları, muhasebe ve halkla ilişkiler, sigorta bölümlerinde meslek elemanı, uzman yardımcısı, araştırmacı, denetçi yardımcısı ve yönetici yardımcısı olarak çalışma imkânına sahip olmaktadır. Mezunlar ayrıca, çalıştıkları kurum ve işletmelerde yöneticiliğe yükselebilmektedir.