Programın Amacı
Bayburt Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı, İnfaz ve Koruma Memurları yetiştirerek, ceza infaz idareleri ve çocuk eğitim evlerinde (çocuk ıslah evleri) hapis ve hükümlülerin güvenlik, barınma, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak, aynı zamanda onların topluma yeniden kazandırılmasında önemli bir rol üstlenmek gibi amaçlara sahiptir. Yani Ceza infaz kurumlarında ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde istihdam edilecek ve ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücüne sahip bireyler yetiştirmek bu programın temel amacını oluşturmaktadır.
Programın Profili
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programının eğitim süresi 2 yıl (4 Yarıyıl) ve eğitim dili Türkçedir.
Mezuniyet Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını (30 iş günü) başarılı bir şekilde tamamlamak gerekmektedir.
Kazanılan Beceriler
1. Ceza infaz kurumlarının idaresinde ve yönetiminde görev alabilecek yeterliliğe sahip olma, ceza infaz kurumlarındaki işleyişin sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi ve kurumdaki güvenliğin sağlanabilmesi için gerekli mesleki bilgilere, becerilere ve analitik düşünme yeteneğine sahip olma.
2. Temel hukuk ve özellikle infaz hukukunun kavramlarını, Türk devlet teşkilat yapısına hakim olma, infaz süreçlerini ve güvenlik hizmetlerini anlayabilme ve uygulayabilme.
3. Temel hukuki problemlerle karşılaşıldığında, öğrenmiş olduğu bilgileri hukuk alanında kullanabilme.
4. Sosyal devlet, hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve özgürlükler gibi temel değerleri dikkate alarak hareket edebilme.
5. Ceza yargılamasına ilişkin temel usul ilkelerini bilme, ceza ve infaz hukuku alanındaki gelişmeleri takip edebilme.
6. Ceza ve İnfaz Hukuku alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımları ile bilgi, iletişim ve güvenlik teknolojilerini kullanabilme.
7. Çalışma yaşamında ihtiyaç duyduğu düzeyde tutuklu ve hükümlülerin psikolojik ve sosyal durumlarını analiz ederek, etkili iletişim sağlayabilme.
8. Temel ilk yardım uygulamalarının gerekli olduğu acil durum hallerinde ve güvenliği tehdit eden durumlarda gerekli uygulamaları kurallara uygun şekilde gerçekleştirebilme.
9. İnfaz kurumunda yapılan güvenlik kontrollerinde dedektör ve x-ray cihazları başta olmak üzere birçok cihazı kullanabilme.
10. İnfaz ve güvenlik hizmetlerinde gerekli adli yazışma ve iletişim becerisine sahip olma, denetimli serbestlik ve infaz uygulamalarını gerçekleştirebilme.
Kazanılan Derece ve Unvan
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında bu alanda Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Dikey Geçiş Olanakları
Ön lisans öğrenimi sonrasında, öğrencilerin DGS sınavı ile ilgili üniversitelerin lisans programlarına devam etmeleri mümkündür.
İş Olanakları
Program mezunları, infaz ve güvenlik hizmetleri alanında ön lisans derecesi ile birlikte “meslek elemanı” unvanı alırlar ve ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik müdürlüklerinde istihdam edilirler. Ayrıca kamu ve özel sektördeki güvenlik hizmetlerinde de görev alabilirler. Bu kişiler, güvenlik alanındaki temel bilgi ve bilgilerle, bilgileri pratikte uygulayabilen özel güvenlik bileşenleri olarak da çalışabileceklerdir.