Kooperatif işletmeler sahip olduğu ilke ve değerler gereği iklim değişikliği, yoksullukla mücadele, gıda güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma gibi pek çok küresel konuda aktif rol oynamaktadır. Bu sebeple Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda Birleşmiş Milletler 2025 Yılını Uluslararası Kooperatifler Yılı ilan etmiştir. 2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı (UKY) kutlamaları ve etkinlikleri tüm dünyada kooperatif işletmelere dikkat çekmeyi ve kooperatifler eliyle topyekûn bir ekonomik ve sosyal kalkınmayı hedeflemektedir.
2025 yılının Uluslararası Kooperatifler Yılı olarak ilan edilmesi ülkemizde de yüz yıllık bir maziye sahip olan kooperatifçilik kültürünün gelecek nesillere aktarılması, karşılıklı yardım, dayanışma ve demokrasi temelli kooperatif yapılanmalarına ilişkin farkındalığın artırılması için kaçırılmayacak bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple, UKY hakkında yapılacak çalışma, etkinlik ve organizasyonlarla 2025 yılının en iyi şekilde değerlendirilmesi planlanmaktadır.
Bu kapsamda, “Uluslararası Kooperatifler Yılı”nda ülke kooperatifçilik çalışmalarının dünya genelinde tanıtılması ve ülke içinde kooperatifçilik bilincinin yaygınlaştırılması hedeflenerek bir ulusal çalışma planı hazırlanmış olup kooperatifçilik strateji belgesinin yayını, uluslararası iş birlikleri, kooperatif temalı fuar, konferanslar, sempozyumlar, sportif aktiviteler ve hatıra etkinlikleri gibi çeşitli faaliyetlerin yer aldığı plan, merkezi ve taşra teşkilatlarının yanı sıra, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kooperatiflerin iş birliğiyle yürütülecektir. Bu faaliyetlerin arasında üniversitelerin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi gören 18 yaş ve üstü öğrencilerin katılımına açık 2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı Kooperatifçilik Konulu Kısa Film Yarışması ile ülkemizde yerleşik amatör ve profesyonel 18 yaş ve üstü tüm katılımcılara açık 2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı Kooperatifçilik Konulu Fotoğraf Yarışması bulunmaktadır.
Kurulunuz tarafından ekte yer duyuru afişlerinin üniversitelerimize gönderilmesi yarışmaların amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi adına önem arz etmektedir. Yarışmalar hakkındaki ayrıntılı bilgilere “esnafkoop.ticaret.gov.tr” adresinden ulaşılması mümkün olup konuya göstereceğiniz ilgi ve desteğinizden memnuniyet duyulacaktır.
Bilginizi ve gereğini arz ederim.
Taha Enes ŞENER Bakan a.
Genel Müdür
İlanen Duyurulur.
Eğitim Fakültesi Dekanlığı