Adalet Programı
Program Amacı
Bayburt Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Adalet Programı BAYÜ'nün vizyonu ve misyonu doğrultusunda sorumluluk alanına giren iş ve görevleri yerine getirmek üzere faaliyet gösteren Hukuk Bölümü Adalet Programı , Adalet Ön Lisans programının temel hedefleri, başta Adalet Bakanlığı’nın adliye ve diğer alt birimleri olmak üzere, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına her türlü mesleki bilgiyle donanmış, temel hukuk bilgisine sahip karşılaşacağı hukuki problemleri sağlıklı bir bakış açısıyla değerlendirme yeteneği kazanmış, Adalet hizmetinin hızlı, verimli ve etkin yürütülmesini temin edebilecek bilgi ve yeteneğe sahip, Adalet hizmetleri konusunda ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eden, alanında uzmanlaşmış, yeniliklere açık, teknolojiyi ve mesleği ile ilgili yayınları yakından izleyen, profesyonel idari personel yetiştirmek olacaktır.
Program Tanımları
Kuruluş
15/01/2016 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısı kararı ve 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d maddesi uyarınca Bayburt Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmış olup 2017-2018 eğitim öğretim yılında eğitim vermeye başlamıştır.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında bu alanda Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adalet Meslek Yüksek Okulu öğrencisi olabilmek için Adalet Meslek Lisesi ya da herhangi bir lise türünden mezun olmak ve ÖSYM'nin yaptığı YGS-3 sınavından yeterli puan almak gerekir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yüksek Öğretim Kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında gerçekleştirilmektedir. Öğrenci daha önce almış olduğu ve denklikleri kabul edilerek en az ders yüküne sayılan dersler için Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile muaf olabilirler. Yüksekokulumuz öğretim planında yer alan yabancı dil dersleri için akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Başarılı olan öğrenciler ilgili dersten muaf olurlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programdan mezun olmak için öğrencilerimizin dört yarıyıllık ön lisans programında öngörülen dersleri 4.00 üzerinden 2.00 ortalama ile tamamlamaları gerekmektedir. Öğrenci her yarıyıl tüm zorunlu ve seçmeli dersler için bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavına girerek başarılı olmak zorundadır.
Program Profili
Hukuki konularda temel bilgilere ve nosyona sahip; adliye sisteminin işleyişine hakim; hukuka saygılı, meslek etiğini önemseyen; adliye, avukatlık bürosu, noter gibi hukuk sistemi içinde faaliyet gösteren kurumlarda idari görev yapacak eleman yetiştirmek. Programda müstakil bir laboratuvarda klavye dersleri verilmektedir. Yabancı dilde okutulan ders yoktur.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Mezunlarımız Adalet Bakanlığı'nca açılan ilgili sınavları kazanmak kaydıyla birçok pozisyonda (adalet dairelerinde yazı işleri müdürlüğü, icra dairesi müdürlüğü, zabıt kâtipliği, ceza infaz kurumu müdürlüğü,) görev alabilmektedir. Ayrıca banka, noter ve hukuk büroları ile özel şirketler gibi birçok alanda çalışma imkânı bulabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile ÖSYM tarafından ilan edilen alanlara (lisans programları) başvurabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Önlisans programımız dört yarıyıl öğretim verir. Her yarıyılda bir ara sınav ve bir final sınavı yapılır.Gerekli olduğu takdirde bütünleme sınavı yapılır. Söz konusu değerlendirme sonucunda başarılı olan öğrenciler programdan mezun olma hakkı kazanırlar.
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olmak için öğrencilerimizin iki yıllık ön lisans programında öngörülen dersleri 4.00 üzerinden 2.00, 100 üzerinden 60 puan alarak başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Öğrencinin alması gereken toplam ders kredisi ulusal kredi bazında 73, AKTS bazında 120 kredidir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı
Program Amacı
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programı, İnfaz ve Koruma Memurları yetiştirerek, ceza infaz idareleri ve çocuk eğitim evlerinde (çocuk ıslah evleri) hapis ve hükümlülerin güvenlik, barınma, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak, aynı zamanda onların topluma yeniden kazandırılmasında önemli bir rol üstlenmek gibi amaçlara sahiptir. Yani Ceza infaz kurumlarında ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde istihdam edilecek ve ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücüne sahip bireyler yetiştirmek bu programın temel amacını oluşturmaktadır.
Programın Profili
Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Programının eğitim süresi 2 yıl (4 Yarıyıl) ve eğitim dili Türkçedir.
Mezuniyet Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını (30 iş günü) başarılı bir şekilde tamamlamak gerekmektedir.
Kazanılan Beceriler
1. Ceza infaz kurumlarının idaresinde ve yönetiminde görev alabilecek yeterliliğe sahip olma, ceza infaz kurumlarındaki işleyişin sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi ve kurumdaki güvenliğin sağlanabilmesi için gerekli mesleki bilgilere, becerilere ve analitik düşünme yeteneğine sahip olma.
2. Temel hukuk ve özellikle infaz hukukunun kavramlarını, Türk devlet teşkilat yapısına hakim olma, infaz süreçlerini ve güvenlik hizmetlerini anlayabilme ve uygulayabilme.
3. Temel hukuki problemlerle karşılaşıldığında, öğrenmiş olduğu bilgileri hukuk alanında kullanabilme.
4. Sosyal devlet, hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve özgürlükler gibi temel değerleri dikkate alarak hareket edebilme.
5. Ceza yargılamasına ilişkin temel usul ilkelerini bilme, ceza ve infaz hukuku alanındaki gelişmeleri takip edebilme.
6. Ceza ve İnfaz Hukuku alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımları ile bilgi, iletişim ve güvenlik teknolojilerini kullanabilme.
7. Çalışma yaşamında ihtiyaç duyduğu düzeyde tutuklu ve hükümlülerin psikolojik ve sosyal durumlarını analiz ederek, etkili iletişim sağlayabilme.
8. Temel ilk yardım uygulamalarının gerekli olduğu acil durum hallerinde ve güvenliği tehdit eden durumlarda gerekli uygulamaları kurallara uygun şekilde gerçekleştirebilme.
9. İnfaz kurumunda yapılan güvenlik kontrollerinde dedektör ve x-ray cihazları başta olmak üzere birçok cihazı kullanabilme.
10. İnfaz ve güvenlik hizmetlerinde gerekli adli yazışma ve iletişim becerisine sahip olma, denetimli serbestlik ve infaz uygulamalarını gerçekleştirebilme.
Kazanılan Derece ve Unvan
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında bu alanda Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Dikey Geçiş Olanakları
Ön lisans öğrenimi sonrasında, öğrencilerin DGS sınavı ile ilgili üniversitelerin lisans programlarına devam etmeleri mümkündür.
İş Olanakları
Program mezunları, infaz ve güvenlik hizmetleri alanında ön lisans derecesi ile birlikte “meslek elemanı” unvanı alırlar ve ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik müdürlüklerinde istihdam edilirler. Ayrıca kamu ve özel sektördeki güvenlik hizmetlerinde de görev alabilirler. Bu kişiler, güvenlik alanındaki temel bilgi ve bilgilerle, bilgileri pratikte uygulayabilen özel güvenlik bileşenleri olarak da çalışabileceklerdir.