Amaç, İş ve Görevlerimiz
Amacımız; 

Merkezimiz, Türkçenin ulusal ve uluslararası düzeyde öğretilmesi ve yaygınlaştırılmasını temel hedef olarak benimsemektedir. Dünyanın en kadim dillerinden biri olan ve dünya çapında en çok konuşulan beş dilden biri olan Türkçeyi, yabancı uyruklu öğrencilere doğru ve kurallarına uygun bir şekilde öğretmek; böylece Türk dilinin uluslararası etkinliğini artırmak temel amaçlarımız arasındadır.

BAYÜ-TÖMER, ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrencilere Türkçeyi öğretmenin yanı sıra, Türk gençlerinin Türkçe ifade becerilerini geliştirmeyi ve anlatım yeteneklerine katkı sağlamayı hedeflemektedir. A1, A2, B1, B2, C1 düzeylerindeki genel dil kurslarının yanı sıra akademik düzeyde ve Türkçe eğitimine yönelik kurslar düzenleyerek hem ulusal hem de uluslararası düzeyde saygın bir dil öğretim merkezi olma misyonunu taşımaktadır.

Araştırma merkezimizin yürüttüğü hizmet süreçleri, akreditasyon standartları ve kalite yönetimi ilkeleri doğrultusunda düzenli olarak değerlendirilmekte ve tüm süreçlerde Bayburt Üniversitesi’nin stratejik hedefleri gözetilmektedir. Merkezimiz, bu süreçlerde şeffaflık, güvenilirlik ve sürekli iyileştirme ilkelerini esas alarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Ayrıca, Bayburt Üniversitesi'nin ve ülkemizin yurt dışına açılan bir kapısı olma görevini üstlenen Merkezimiz, Türkçenin öğrenilmesi yoluyla kültürel bağların güçlenmesine ve karşılıklı anlayışın artırılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Bayburt Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAYÜ-TÖMER), 4.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14’üncü maddesi uyarınca 2014 yılı Temmuz ayında kurulmuştur.

Yapılan İş ve Görevlerimiz;
Araştırma Merkezimiz 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile kendisine verilen yetki ve sorumluluk ve BAYÜ’ nün tabi olduğu diğer mevzuat çerçevesinde, yasada belirtilen görevleri ve yetki alanının gerektirdiği hizmetleri sunar. 

Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.

Müdür; Rektör tarafından Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Üniversitede görevli öğretim üyeleri arasından üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir. 
Merkezde Üniversitenin öğretim üyeleri arasından en fazla iki müdür yardımcısı görevlendirilebilir. Müdür yardımcıları, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Müdürün bulunmadığı zamanlarda müdür yardımcılarından biri Müdüre vekâlet eder.
Müdürün Görevleri Şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Müdür yardımcıları arasında görev paylaşımı yapmak ve yapılan işleri denetlemek.
c) Merkezin çalışmalarının gerektirdiği görev dağılımını yapmak.
ç) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek ve Merkezin çalışmalarını amaçlarına uygun olarak yürütmek.
d) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak ve toplantı gündemini hazırlamak, toplantıları yönetmek.
e) Merkezin yıllık faaliyet raporunu her yılın aralık ayında hazırlayarak Rektörün onayına sunmak.
f) Bütçe tekliflerini hazırlamak ve Rektörlüğe sunmak.
g) Merkezin eleman ihtiyaçlarını, gerekçeleri ile Rektörlüğe bildirmek.
ğ) Yurt içi ve yurt dışı araştırma ve uygulama merkezleri ile işbirliği yaparak Merkezin amacına uygun projeleri gerçekleştirmek ve karşılıklı yardımlaşmayı sağlamak.
 Müdür, Merkezin uygulama, araştırma ve yayın faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesinden, bütün faaliyetlerin gözetim ve denetiminin yapılmasından, sonuçların alınmasından Rektöre karşı sorumludur.

Yönetim Kurulu ve görevleri: Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardımcısı/müdür yardımcıları ve Merkezin faaliyet alanlarında çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen beş üye olmak üzere toplam yedi/sekiz üyeden oluşur. Süresi biten üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrılma, altı aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilme gibi gerekli görülen hâllerde üyelerin yerine aynı usulle yeni üyeler görevlendirilebilir. Yönetim Kurulu, Müdürün başkanlığında salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.
 Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Her eğitim ve öğretim döneminde en az iki kez ve gerektiğinde Müdürün çağrısı üzerine Müdürün başkanlığında toplanmak.
b) Merkezin amacına uygun çalışma politikalarını belirlemek.
c) Bir sonraki takvim yılı içinde yapılacak her türlü bilimsel, eğitsel ve uygulamalı toplantı ve faaliyetleri belirlemek.
ç) Proje konularını tespit etmek.
d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu inceleyip onaylamak.
e) Merkezin öğretim programlarından ve sınavlardan alınacak ücretleri belirleyerek ilgili üst birimlere öneri sunmak.
f) Merkezde birimler, çalışma grupları ve koordinatörlüklerin oluşturulması ile ilgili esasları belirlemek.
g) Yeni birimler oluşturmak ve mevcut birimlerden kapatılması gerekli görülenler konusunda önerilerde bulunmak.
ğ) Eğitim programları sonunda başarı belgesi, sertifika ve benzeri belgelerin verilmesi işlemlerini yürütmek.
h) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getirdiği konuları değerlendirerek karara bağlamak.










 

Yayın Tarihi: 
Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük MEtin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yukarı