Page 97 - SAYI 28
P. 97
- Bayburt
Çoruh Nehri’nin
Buzlu Sularında Köylüler
Geleneksel Yöntemle Balık Avlıyor
Bayburt’ta yüzeyi kısmen buzla kaplanan dünyanın en hızlı akan ırmakları arasında yer
alan Çoruh Nehri’nde köylüler balık avı için zorlu mesai yapıyor.
Dondurucu soğukların etkili olduğu Bayburt’ta, Kışın balık avlamak için sabah erkenden gerekli
Çoruh Nehri’nin yüzeyi kısmen buzla kaplandı. hazırlıkları yaptıktan sonra nehrin kenarına geldik-
Nehrin merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Bay- lerini anlatan Yıldırım, “Yazın hayvancılıkla uğraşıyo-
raktar köyünden geçen bölümünde soğuk havaya ruz. Kışın da gelip balık tutuyoruz. Maddi olarak des-
rağmen geleneksel yöntemlerle avcılık yapılıyor. tek de oluyor tabi bize. Ama biz daha çok ihtiyarlara,
Sabah erken saatlerde nehir kenarında soba balığa gidemeyen vatandaşlarımız var onlara götü-
kurup kahvaltı yapan köylüler, daha sonra kalınlığı rüp veriyoruz. Bizim bu balık kışın yağlanınca çok
yaklaşık 20 ila 30 santimetreyi bulan buz tabakası- güzeldir. Şifa niyetine yaşlılarımıza veriyoruz.” dedi.
nı kazma ve baltayla kırarak ağlarını suya bırakıyor. Yıldırım, balıkları geleneksel yöntemler kullana-
Ağaç dallarıyla buza vurup ses çıkartan avcılar, ba- rak avladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
lıkların ağlara takılmasını bekliyor. Nehrin bazı bö- “Buzdan sal yapıp nehrin karşısına geçmek için
lümlerinde buz altında sıkışan balıklar ise çıplak elle kullanırız. Bizim ‘çile’ adını verdiğimiz bir yöntem var.
tutuluyor. Balık buz altında köşelere sıkışır. Tabii bunları orada
bulmak, yerini bilmek tec-
rübe istiyor. Burada soğuk
nedeniyle birazda ser-
semleyen balıkları buz al-
tından elimizle tutuyoruz.
Özellikle kışın hafta son-
ları geliriz buraya. Herkes
tatile gider, biz Çoruh’un
kıyısına ineriz. Bizim tatili-
miz, keyfimiz de bu.”
“Bir nevi burada spor
yapıyoruz”
Servis şoförü Ali Yıl-
dırım da boş zamanlarda
köye gelerek balık tutan
arkadaşlarına eşlik ettiği-
ni söyledi.
Avlanan köylüler, su debisinin yüksek olduğu kı- Soğuk havaya aldırış etmeden kış aylarında
sımlarda 20 santimetre kalınlığındaki buzu kırıp sal nehir kenarına gelerek hem eğlendiklerini hem de
gibi kullanarak nehrin karşı tarafına ulaşıyor. balık tuttuklarını ifade eden Yıldırım,”Semaverimizi,
Yöre halkı, binbir zahmetle Çoruh Nehri’nin buz- sobamızı yakıp, patatesimizi pişirip vakit geçirmeye
lu sularından çıkararak çuvallara doldurdukları ba- çalışıyoruz. Güzel oluyor. Balıklarımızı da tutup köy-
lıkların bir kısmını satarak gelir sağlıyor, bir bölümü- de canı çeken vatandaşlarımıza veriyoruz. Bir nevi
nü de komşularına dağıtıyor. burada spor yapıyoruz. İnsanlar boş vakitlerinde,
“Şifa niyetine yaşlılarımıza veriyoruz” tatillerinde Uludağ’a, Palandöken’e gidiyor, biz de
Bayraktar köyünde çiftçilik yapan Uğur Yıldırım, memleketimizin güzel yerlerinde değerlendiriyo-
AA muhabirine, Çoruh Nehri’nin yöre halkı için çok ruz.” sözlerine yer verdi.
önemli olduğunu söyledi.
95