Page 41 - mayıs-agustos
P. 41
edilmesi, kendine özgü tat ve aroması olması, on unsurların yanında atadan kalma tohumlarla ge-
beş dakika gibi kısa bir sürede pişmesiyle yoğun leneksel olarak üretimi yapılan ve üniversitemi-
talep gören Aydıntepe Şeker Fasulyesi; ‘Bayburt zin girişimiyle tescillenen Aydıntepe Şeker Fasul-
Ehramı’ ve ‘Bayburt Balı’nın ardından tescillenen yemiz coğrafi işaret belgesiyle marka değerini
üçüncü ürün oldu. artıracaktır. Coğrafi işaretli bir ürün olarak fasul-
Aydıntepe Şeker Fasulyesi’nin tescillenme sü- yemiz, bundan sonra yeni marka değeri ile üre-
reci öncesinde Bayburt Üniversitesinde birçok ticilerimize daha fazla katma değer sağlayarak
bilimsel çalışma da gerçekleştirildi. Kuru fasulye bölge ekonomisinin kalkınmasına inşallah önemli
genotiplerinin karakterizasyonu konusunda kap- katkılar sağlayacaktır.” dedi.
samlı çalışmalar yürütüldü. Saha kontrollerinin Yöre halkının üretimde yüksek kazanç elde
Bayburt Üniversitesi akademisyenleri tarafından etmesi ve Aydıntepe Şeker Fasulyesinin tanıtımı-
yapıldığı ürünün, fenolojik ve morfolojik özellikleri nın yapılması için de çalışmaların sürdürüldü-
de incelenerek kapsamlı analizleri yapıldı. ğünü söyleyen Rektör Türkmen; “Aydıntepe Şe-
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ker Fasulyesi’nin coğrafi işaret ile koruma altına
verilen tescil belgesinin, Aydıntepe Şeker Fasul- alınmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
yesi’nin tanıtımına da önemli katkılar sunacağını Tescil belgesinin şehrimize, ilçemize, üniversite-
ifade eden Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. mize ve üreticilerimize hayırlı olmasını temenni
Mutlu Türkmen; “Özel iklim, toprak, su, tohum gibi ediyorum” dedi.
MAYIS-HAZİRAN-TEMMUZ-AĞUSTOS 2021 39