Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Bölümümüz Mayıs 2009'da Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulmuş olup bu tarihten itibaren öğrenci alımına başlamıştır.
Bölümün Amaçları ve Avantajları
Gıda Mühendisliği Bölümü lisans programının temel amacı sağlığa yararlı, güvenli, besleyici ve tüketilebilir nitelikte gıdaları üretebilme bilgi ve yeteneğini, diğer bir ifadeyle; güvenli, yüksek kaliteli ve katma değerli gıda ürünlerinin insanlığın faydasına sunulabilmesi amacıyla üretim ve dağıtım sistemlerinin tasarımını, işletmesini ve geliştirmesini yapabilecek, çağdaş bilgi ve becerilerle donatılmış, gıda üretimi, işçiliği, paketlenmesi, hazırlanması ve kullanımında bilim ve mühendisliğin yöntemlerini öğrencilerine kazandırmaktır. Bu amaç sayesinde öğrenciler, gıda mühendisliğinin ilkeleri ve uygulamaları hakkında geniş kapsamlı bilgi birikimine sahip, 21. yüzyıldaki teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek ve yeni bilgileri üretebilecek düzeyde temel mühendislik bilgilerini ve gıda mühendisliği mesleğine ve etiğine uygun mesleki ve kişisel nitelikler kazanmış, gıda proseslerinin sağlık, gıda güvenliği, çevre ve sosyal etkilerini dikkate alarak analizi ve tasarımı için gerekli bilgi ve beceriye sahip olacaklardır.
Bölümün akademik ve teknolojik gelişmeler içerisindeki yeri
Beslenmemiz açısından gerekli bütün gıda ürünlerinin üretim sisteminin planlanması, fabrika veya işletmenin tasarlanması, üretimin gerçekleşmesi ve ortaya çıkabilecek sorunların çözülmesinden sorumlu mühendise Gıda Mühendisi denir. Bununla beraber Gıda Mühendisi, gelişen teknoloji ve yeniliklerin fabrikaya adapte edilmesi, ürün profilinin geliştirilmesi, hijyen standartlarının korunması, gerekli kalite kontrollerin sağlanması ve yeni ürün geliştirilmesi gibi görevleri de mevcuttur.
İnsanın en temel ihtiyacı olan beslenme insanlık devam ettiği sürece her zaman önemli olacağı için, modern teknolojinin gelişmesiyle beraber Gıda Mühendisine olan ihtiyaç hızla artmakta ve değer kazanmaktadır.
Gıda Mühendisi Hangi Vasıflara Sahip Olmalıdır?
Gıda hammaddesinin tüketime sunulacağı ana kadarki tüm işlem basamaklarında uygun modern teknolojinin kullanılması, İnsan sağlığına uygunluk ve hijyen prensipleri çerçevesinde kaliteli, dayanıklı, ekonomik ve güvenli olarak gıdaların üretim sisteminin kurulması ve sürekliliğinin sağlanması, Gıda işleme ve pazarlama esnasında ortaya çıkacak problemlerin çözülmesi için mesleki bilgi ve yeteneklerle donatılmış olmalıdır.
Gıda Mühendisliği Eğitim Süresi
Lisans eğitimi 4 yıl olup, mezunlarına Gıda Mühendisi unvanı verilir. Bölümümüzde gıda mühendisliği eğitimi;
1.Sınıf : Temel Mühendislik dersleri,
2.Sınıf : Gıda Mühendisliği temel dersleri,
3.Sınıf : Genel gıda bilimi ve işletme dersleri,
4.Sınıf: İstenilen alanlarda uzmanlaşmayı sağlayacak seçmeli derslerden oluşmaktadır.
Çalışma Olanakları
Ülkemizde gıda üretimin yapıldığı bütün işletme ve fabrikalarda Gıda Mühendisi çalıştırılması zorunlu olduğu için özel sektör de geniş bir çalışma alanına sahiptir. Bu nedenle gıda fabrikalarında üretim, dağıtım, satış, pazarlama departmanlarında; gıda güvenliği denetçisi olarak çeşitli denetim ve gözetim firmalarda; gıda kontrol ve denetimi için Tarım ve Orman Bakanlığında; DPT, TSE, Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlükleri gibi kamu kuruşlarında görev alabilmektedir.
Mezunlarımız Gıda Mühendisi olarak çalışabilecekleri gibi, yurt içinde ve yurt dışında yapacakları yüksek lisans ve doktora öğrenimleri ile uzmanlaşarak, akademik olarak araştırma laboratuvarlarında çalışmaya hak kazanır.
Gıda Mühendisinin çalıştığı temel gıda grupları:
Süt ve süt ürünleri (içme sütü, yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak, dondurma vb.),
Et ve et ürünleri (sucuk, salam, sosis, pastırma, tavuk ürünleri, balık ürünleri vb. ),
Tahıl ürünleri (un, ekmek, bisküvi, makarna, kraker, kek, kahvaltılık tahıllar, bulgur vb.),
Meyve, sebze ve Ürünleri (yaş meyve, sebze, konserve, reçel, marmelat, salça, çay, )
Yağlar (bitkisel yağ, margarin),
İçecekler (meyve suyu, gazlı içecekler, alkollü içecekler vb.)
Dondurulmuş Gıdalar,
Şekerli Gıdalar,
Kuru gıdalar,
Hazır yemekler,
Fonksiyonel Gıdalar.
Bölüm öğretim elemanları
Bölümde 1 Profesör, 6 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi Doktor tam zamanlı olarak görev yapmaktadır.
Bölümün fiziki yapısı
Gıda Mühendisliği öğrenimine uygun donanıma sahip 5 adet uygulama laboratuvarlarımız mevcuttur. Uygulama Laboratuvarlarımız; Genel Teknoloji Laboratuvarı, Süt teknolojisi Laboratuvarı, Genel Kimya Laboratuvarı, Tahıl Teknolojisi Laboratuvarı ve Mikrobiyoloji Laboratuvarıdır. Ayrıca Mühendislik Fakültesi bünyesinde var olan 120 kişi kapasiteli 1 amfi (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı), 520 kişi kapasiteli 12 derslik (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı), 70 kişi kapasiteli teknik resim salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı), 30 kişi kapasiteli 2 bilgisayar salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı), 66 kişi kapasiteli konferans salonundan (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı) da faydalanabilmektedirler.