Başvuru Kılavuzu
Başvuru kılavuzu için tıklayınız.
Örnek Başvuru Formu
Örnek staj başvuru formuna erişmek için tıklayınız.
Örnek Staj Dosyası
Örnek staj dosyasına erişmek için tıklayınız.
Dikkat: Ekte, staj dosyasında hangi alanlara neler yazmanız gerektiğini göstermek amacıyla bir örnek paylaşılmıştır. Staj dosyanızda, uygulamanızı gerçekleştirdiğiniz kurum/kuruluşta yapmış olduğunuz işleri açıklamanız ve -varsa- görseller ile zenginleştirmeniz, staj uygulamanızın değerlendirilmesinde etkili olacaktır. Dış kaynaklardan alınan ve staj uygulamasına ait olmayan bilgiler, stajınızın kısmi başarılı ya da başarısız değerlendirilmesine neden olabilir. Yapmış olduğunuz uygulama hakkında gerektiğinde sözlü mülakata/sunuma çağrılabileceğinizi unutmayınız.
SIK SORULAN SORULAR
Staj Nedir?
Stajlar, öğrencilerin teorik bilgilerini pratikte pekiştirmek amacıyla yapmak zorunda oldukları uygulama çalışmalarıdır. Her öğrenci, pratik çalışma deneyimi kazanmak ve uygulama yeteneklerini geliştirmek amacı ile birimler tarafından uygun görülen işyerlerinde, Bayburt Üniversitesi Teknik Bı̇lı̇mler, Sosyal Bı̇lı̇mler, Aydıntepe ve Demirözü Meslek Yüksekokulları Staj Yönergesi hükümleri uyarınca staj yapmak zorundadır.
Kimler Staj Yapabilir?
İkinci yarıyılın sonunda staj yapmak isteyen öğrenciler, staj başvurusundan önceki dönem sonu itibariyle almakla yükümlü olduğu derslerin toplam Kredi/ECTS’nin %60’ını kapsayan derslerden DC veya yukarı harf notu almaları halinde, ilgili birim tarafından belirlenen toplam stajın yarısını (15 gün) yapabilirler.
Bunun yanında, zorunlu staj uygulamasının tamamını dördüncü yarıyıl sonunda yapmak isteyen öğrenciler, başarılı ya da başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın, 30 günlük stajlarını yapabilirler.
Dönem İçerisinde Staj Yapılabilir Mi?
Öğrenciler, devam zorunluluğu bulunan ders dönemlerinde staj yapamazlar. Ancak, devamsızlık sorunu bulunmayan, yalnızca sınavlara girmekle sorumlu bulunan -uzatma durumundaki- öğrencilerin, dönem içerisinde staj yapmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Buna göre, öğrencilerin ilk 4 akademik dönem içerisinde -yaz tatilleri hariç- staj yapmaları mümkün değildir.
Staj yapılabilecek dönemler, eğitim-öğretim ve sınav dönemleri dışındadır. Ancak 4 yarıyıla ait tüm derslerini tamamlayan öğrenciler ders ve sınav döneminde de staj yapabilirler.
Yaz okuluna devam eden öğrenciler yaz okulu süresince staj yapamazlar. Ancak haftada en fazla 8 saat ders yükü̈ ile yükümlü olan öğrenciler yaz okulu süresinde ilgili bölüm staj komisyonunun onay vermesi halinde staj yapabilirler.
Herhangi Bir İş Yerinde Çalışırken Staj Yapılabilir Mi?
Staj başvurusunun onaylanması ve başvuru formunun teslim edilmesi durumunda, ilgili öğrenci için başvuruda belirtilen tarihler arasında sigorta primleri Üniversite tarafından ödenmektedir. Ancak, aktif olarak sigortalı çalışan bir öğrenci için sigorta primleri hali hazırda firma tarafından ödendiğinden, üniversite tarafından sigorta primi ödemesi yapılması mümkün değildir. Buna göre, öğrencinin aktif olarak çalışmakta olduğu işletmenin, staj komisyonu tarafından uygun bulunması durumunda, sigorta feragat dilekçesi verilerek staj başvurusu yapılabilir.
Staj Muafiyeti Nedir?
Bir iş yerinde mesleği ile ilgili en az 1 (bir) yıl çalıştığını SGK hizmet dökümü ile belgeleyen öğrenciler, bir dilekçe ile başvurmaları halinde, bölüm staj komisyonunun önerisi ve Birim Yönetim Kurulunun kararı ile zorunlu stajlarından muaf tutulabilirler.
Staj Yeri Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Staj yeri seçilirken, kayıtlı bulunulan bölüm ile alakalı bir iş kolunun (kamu/özel sektör) olmasına özen gösterilmelidir. Örneğin kamu kurum ya da kuruluşlarının bilgi işlem birimlerinde, donanım, yazılım ya da network firmalarının ilgili departmanlarında staj yapılabilir.
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği öğrencilerinin, özellikle hastanelerin bilgi işlem birimleri ya da sağlık kurum/kuruluşlarına donanım/yazılım üreten firmaların ilgili departmanlarında staj yapması tavsiye edilir.
Staj Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır?
- Öğrenci, staj yapmayı planladığı kurumu ve kurum içerisindeki birimi için danışmanı ile bilgi alışverişinde bulunarak ön onay alır.
- Öğrenci Bilgi Sistemi’nde bulunan Staj Başvuru İşlemleri ekranından, staj yapacağı yere ait bilgileri eksiksiz doldurur.
- Başvurusunu tamamlayan öğrenci danışmanına bilgi verir.
- Danışman, başvurunun uygun olması durumunda başvuruyu onaylar. Aksi durumda öğrenci ile iletişime geçerek başvuruyu güncellemesi gerektiğini belirtir.
- Onaylanmış Staj Başvuru Formunun çıktısını alan öğrenci, belge üzerinde imzalaması gereken alanı imzalayarak, ilgili belgeyi Bölüm Başkanı’na ulaştırır.
- Bölüm Başkanı tarafından imzalanan evrak, staj yapılacak firmaya ulaştırılır ve firma tarafından “KAŞELİ ve İMZALI” şekilde teslim alınır.
- İlgili belge Staj Komisyon Başkanı’na imzalatılarak öğrenci işlerine teslim edilir.
Öğrenciler, staj yapacakları işletmeye onaylattırdıkları staja kabul belgesini, staj başlangıcının en geç̧ 20 gün öncesine kadar ilgili birime teslim etmek zorundadırlar. Bu belgeler ilgili birime elden teslim edilir. Posta ile gönderilen belgeler değerlendirmeye alınmaz.
Staj Evraklarına Nereden Erişilir?
Staj başvuru evraklarına, Öğrenci Bilgi Sistemi’ne giriş yapılarak erişilebilir. Staj başvurusu tamamlandıktan sonra, alt kısımdan kayıtlı olan staj seçilir ve hemen üstte bulunan seçim aracı yardımıyla staj evraklarına ulaşılır. Burada;
Staj Başvuru Formu: Staj başvurusuna ait bilgilerin bulunduğu ve “Staj Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır?” başlığının e-g maddeleri arasında bahsedilen evraktır.
Staj Dosyası Şablonu: Öğrenciler tarafından staj süresince doldurulması gereken belgedir. Bu belge içerisinde;
1. sayfa: KAPAK
2. sayfa: İÇ KAPAK
3. sayfa: Günlere ait yapılan çalışmaların başlıkları (Gerektiğinde çoğaltılabilir.)
4. sayfa: Staj dosyası ekleri (Zorunlu değil, Gerektiğinde çoğaltılabilir.)
5. ve 6. Sayfalar: Staj uygulamasında yapılan işlemlerin yazılacağı sayfalardır (Staj gün sayısından az olamaz!)
Staj Sicil Formu: İşyeri staj sorumlusu tarafından doldurulması ve kapalı zarf içerisinde teslim edilmesi gereken gizli evraktır.
Staj Dosyalarında Fotoğraf Olmak Zorunda Mı?
Evet. Staj formları, resmi belgeler olması sebebiyle, uygulamayı yapacak öğrenciye ait gerekli tüm bilgileri içermelidir. Çoğu zaman öğrenci bilgi sisteminden alınan çıktılarda fotoğraflar olsa da, bazı durumlarda öğrenci fotoğraflarına erişimde sorun yaşanabilmektedir. Bu durumda öğrencilerin, staj dosyasında bulunan tüm alanlara fotoğraflarını kendilerinin eklemesi gerekmektedir.
Staj Dosyası Teslim Edilirken Kitap Haline Getirilmesi (Ciltlenmesi) Zorunlu Mudur?
Hayır. Ancak, staj dosyasında eksiklerin önüne geçilmesi adına, dosyanın bir bütün olarak öğrenci işlerine teslim edilmesi gerekmektedir. Burada sorumluluk, dosyayı teslim eden öğrenciye aittir. Bu sebeple, staj dosyasının ciltlenmesi tavsiye edilir.
Staj Dosyasının El Yazısı ya da Bilgisayar Çıktısı Olma Zorunluluğu Var Mıdır?
Okunaklı olması durumunda, staj dosyasının el yazısı ile doldurulması mümkündür. Ancak, bütünlük oluşturması ve öğrencilere kolaylık olması açısından, staj dosyasının bilgisayar çıktısı ile doldurulması tavsiye edilir.
Bunun yanında, staj günlerine ait sayfaların, ilgili işletmede bulunan staj sorumlusu tarafından onaylanması gerektiği unutulmamalıdır.
Staj Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Staj başvurusu yapılırken, uygulamanın yapılacağı kurum/kuruluşa ait bilgilerin doğru ve eksiksiz girilmelidir. Bunun yanında, staj tarihlerinin belirlenmesinde resmi tarihlerin staj süresine dahil edilmemesi gerekir. Cumartesi günü staj yapılacaksa, “Cumartesi günü staj yapılacak” ve “İşyerinde cumartesi günü tam gün (en az 8 saat) çalışma yapılmaktadır” kutucukları işaretli olmalı ve staj tarihlerine bu günler dahil edilmelidir.
Staj Dosyası Ne Zaman Teslim Edilmelidir?
Staj yapan her öğrenci, staj çalışmaları süresince staj sorumlusunun yönetim, gözetim ve denetiminde yaptığı işleri gerekli her türlü şekil, kroki, hesap, fotoğraf ve diğer belgeler ile birlikte Bölüm/Program Staj Komisyonu tarafından belirtilen şekilde belgeleyerek, bir staj dosyası halinde düzenlemek ve staj yöneticisine onaylatarak, en geç̧ stajın bitimini izleyen öğretim yılının başlamasını takip eden ilk 30 iş günü içerisinde birim öğrenci işlerine bizzat veya posta yolu ile (iadeli taahhütlü olarak) teslim etmelidir.
Staj Dosyası Nasıl Değerlendirilir?
Birim öğrenci işlerine teslim edilen staj dosyaları ve staj yöneticisinden kapalı zarf içerisinde gizli olarak gelen staj raporları, ilgili Bölüm/Program Staj Komisyonu tarafından incelenir ve değerlendirilir. Öğrenciler, staj çalışmaları ile ilgili olarak staj komisyonu tarafından gerektiğinde mülakata/sunuma çağrılabilir.
Staj komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda öğrenci; Başarılı, Kısmi Başarılı ya da Başarısız olarak belirlenir.
Başarılı olarak değerlendirilen öğrenciler, staj uygulamasını tamamlamış sayılır.
Kısmi Başarılı olarak değerlendirilen öğrenciler için staj süresinin ne kadarından başarılı olduğu ilan edilir. Öğrenci, başarısız olarak değerlendirilen staj günleri için tekrar staj yapmak zorundadır.
Başarısız olarak değerlendirilen öğrenciler tekrar başvuru yaparak, 30 iş günü stajının tamamını yapmak durumundadır.
Staj Uygulaması “Kısmi Başarılı” ya da “Başarısız” Olarak Değerlendirildiğinde Ne Olur?
Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine öğrenciler için bir ayda iki kez veri girişi yapılamayacağından, bir öğrenciye aynı ay içerisinde ikinci kez staj yaptırılamaz. Bu sebeple, staj başvurusuna engel olmayan öğrenciler, takip eden ay içerisinde öğrenci tekrar başvuru yaparak, stajını tamamlayabilir.
Staja Başladım, Ne Yapmalıyım?
Staj uygulaması süresince, staj defterinin aşağıda belirtilecek olan kurallara uygun bir şekilde doldurulması gerekir.
- Staja başlayan her öğrenci, staj değerlendirme formunu staj yöneticisine teslim etmekle yükümlüdür.
- Çalışma programını izleyen sayfalarda yer alan ve haftanın günleri boyunca yapılan çalışmaların dökümünü gösteren formlar bulunmaktadır. Bu formlar her gün doldurulur ve hafta sonunda çalışmaları kontrol eden işyeri sorumlusu tarafından onaylanır.
- Staj defterinin bütün sayfaları onaylı olmalıdır. Üzerinde, imza, kaşe, mühür ve tarihler bulunmayan, silinti, kazıntı bulunan ve usulüne uygun olmayan düzeltme yapılan staj raporları/defterleri kabul edilmez.
- Öğrenciler, staj yaptıkları kuruma ait üretim ve hizmetler ile ilgili gizliliği gerektiren konularda başkalarına bilgi veremez ve staj süresince sendikal vb. etkinliklere katılamazlar.
- Staj Yöneticisi, staj yapan öğrenci ile aynı veya yakın ve/veya ilgili staj komisyonu tarafından kabul edilebilecek bir branştan önlisans/lisans mezunu olmak zorundadır. Zorunluluk hallerinde usta öğretici de olabilir. Staj yöneticisi, staj raporlarını denetler, onaylar, öğrenciye verir ve staj sicil fişini doldurarak, gizli zarf içerisinde ilgili birime gönderir. Her öğrenci stajını bu yönerge ve iş yerindeki staj yöneticisi tarafından belirlenen çalışma program ve esaslarına uygun yapmak zorundadır.
Staj Uygulaması Süresince Nelere Dikkat Etmeliyim?
Öğrenciler staj süresince, staj yaptığı işyerlerinin çalışma ilkelerine, iş koşullarına, disiplin ve iş güvenliğine ilişkin kurallarına ve yasal düzenlemelere uymak ve işyerinde kullandıkları her türlü̈ mekân, alet, malzeme, makine, araç̧ ve gereçleri özenle kullanmakla yükümlüdürler; öğrencilerin kendi hatalarından dolayı işyerine zarar vermesi durumunda, öğrenciler, o işyeri elemanları ile aynı sorumluluklara tabidirler. Öğrencilerin staj yaptıkları işyerlerinde isledikleri disiplin suçları ile ilgili olarak Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır.
Öğrencilerin, haklı ve geçerli bir mazereti belgelendirmeleri durumunda, ilgili Birim Yönetim Kurulu kararı ile stajları ertelenebilir. Staj ertelemenin doğuracağı sonuçlarda sorumluluk öğrenciye aittir.
Staj süresince öğrenci ile işletme/kurum arasında yürürlükteki mevzuata uygun olarak staj koşulları, izin, tarafların görev ve sorumlulukları, ödenecek ücret ve gerekli görülen diğer hususları da içeren bir sözleşme imzalanabilir.
Öğrencilerin staj çalışmaları, gerektiğinde, Bölüm/Program Staj Komisyonunun üyeleri ve/veya ilgili Bölüm/Program Başkanlarının görevlendireceği öğretim elemanları tarafından işyerinde incelenerek denetlenebilir. Denetleme raporları ilgili Bölüm/Program Staj Komisyonu tarafından değerlendirilir.
Öğrencinin staja başlayıp staj yerine gitmemesi ve/veya birden fazla staj yapması durumlarının bölüm staj komisyonuna bildirilmemesinden doğacak yükümlülüklerde ilgili öğrenci sorumludur.
Daha Fazla Bilgiye Nasıl Ulaşırım?
Tüm bu bilgilere ve daha fazlasına 27/3/2019 tarih ve 2019/47 sayılı Bayburt Üniversitesi Teknik Bı̇lı̇mler, Sosyal Bı̇lı̇mler, Aydıntepe ve Demirözü Meslek Yüksekokulları Staj Yönergesi üzerinden ulaşılabilir.