OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU VE UYARLANMIŞ BEDEN EĞİTİMİ DANIŞMANLIĞI

Proje Tarihi ve Yeri: 21-24 Ekim 2024, Online (Microsoft Teams)

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Erkan YARIMKAYA

Proje Amacı:

Otizm Spektrum Bozukluğunun (OSB) günümüzdeki giderek artan görülme sıklığı göz önünde alındığında, OSB olan bireylerin eğitimi sürecinde rol oynayan tüm paydaşların uyarlanmış beden eğitimi gibi bilimsel dayanağı olan müdahaleler konusunda yetkinliğinin aratılmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda mevcut projede, mesleki yaşamlarında OSB olan bireylerle çalışma potansiyeli olan özel eğitim öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği, sınıf öğretmenliği, beden eğitimi öğretmenliği ve antrenörlük bölümlerinde öğrenim gören 3. ve 4. sınıf lisans öğrencilerine OSB ve uyarlanmış beden eğitimi konularında bilgi, beceri ve araştırma motivasyonu kazandırılması amaçlanmıştır.

Eğitim programında genel olarak;

• OSB (tanım, nedenler, yaygınlık ve sınıflandırma),
  • OSB olan bireylerin gelişim özellikleri,
  • OSB’de davranış yönetimi,
  • OSB ve bilimsel dayanaklı uygulamalar,
  • OSB’de motor beceri gelişimi,
  • Uyarlanmış beden eğitimi,
  • Bireyselleştirilmiş fiziksel eğitim programı,
  • Uyarlanmış beden eğitiminde akran öğretimi ve aile katılımı etkinlikleri yer almaktadır.

Proje uygulama sürecinde yer alan etkinlikler, Bayburt Üniversitesi Microsoft Teams alt yapısı üzerinden atölye çalışması şeklinde düzenlenecektir. Etkinlikler sırasında katılımcılara öncelikle Prezi uygulaması kullanılarak sunu yoluyla kuramsal bilgiler aktarılacak ardından uygulamalı videolar izletilecek ve son olarak karışlıklı etkileşime fırsat veren Kahoot uygulaması üzerinden soru-cevap etkinliği yapılacaktır. Projede yer alan tüm etkinlikler tamamlandıktan sonra, eğitim programı kapsamındaki tüm konulardan oluşan bir değerlendirme sınavı yapılacaktır. Sınavdan 70 geçer notu alan katılımcılar başarılı sayılacak ve katılımcılara proje yürütücüsü imzalı katılım sertifikası verilecektir.

Projede yer alan etkinlikler, Bayburt Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde görev yapan ve her biri kendi çalışma alanlarındaki etkinliklerden sorumlu olacak akademisyenler tarafından yürütülecektir. Katılımcıların proje süresince elde edecekleri deneyimler sayesinde OSB ve uyarlanmış beden eğitimi alanındaki bilgi, beceri ve araştırma motivasyonlarına katkı sunulacağı düşünülmektedir. Katılımcıların etkinlikler sonucunda öğrendikleri ve keşfettikleri bilgi ve becerileri gelecekte OSB olan bireylerle çalışma potansiyeli bölümlerindeki öğrencilere de yansıtmaları ve bu sayede proje kapsamında hedeflenen kazanımların yaygınlaşması bakımından bir çarpan etkisi oluşması beklenmektedir. Mesleki yaşamlarında OSB olan bireylerle çalışma potansiyeli olan katılımcıların OSB ve uyarlanmış beden eğitimi konusunda yeterliliklerinin gelişmesinin OSB olan bireyler ve aileleri üzerinde de olumlu etkileri olacaktır.

Etkinlik Programı ve Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.

Başvuru Formu İçin Tıklayınız.

Başarılar Dileriz.
Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlığı

Yayın Tarihi:   , Son Günc. Tarihi: