Bölümümüzde Süt ve Ürünleri Teknolojisi, Tahıl Ürünleri Teknolojisi, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Gıda Teknolojisi Laboratuvarı ve Genel Kimya Laboratuvarı olmak üzere 5 adet uygulama laboratuvarı bulunmaktadır. Bu laboratuvarların toplam kullanım alanları 262,3 m2’dir. Laboratuvarlarda bulunan cihazların ad, özellik ve adetleri aşağıda verilmiştir.
ENSTRÜMANTAL ANALİZ LABORATUVARI CİHAZLARI |
|||
No. |
Cihazın Adı |
Kullanım Amacı |
Ad. |
1 |
ULTRA DESTİLE SAF SU CİHAZI |
Reaktif hazırlama, IC, AAS, HPLC, ICP, MS Standart hazırlığı, Tampon, besi yeri hazırlama, Elektroforez ,eser miktarda organik ve anorganik analizleri ,GC MS ve TOC gibi kullanım alanları bulunmaktadır. |
1 |
2 |
ELEKTROFOREZ SİSTEMİ (Tank ve güç kaynağı) |
Gıdaların protein fraksiyonlarının ve olgunlaşma derecesinin tespitinde kullanılır. |
1 |
SÜT TEKNOLOJİSİ LABORATUARI CİHAZLARI |
|||
No. |
Cihazın adı |
Kullanım Amacı |
Ad. |
1 |
Dik tip derin dondurucu (-86°C) |
Gıdaların kısa süreli (buzdolabı) ve uzun süreli (derin dondurucu) muhafazasının yanı sıra analizlerin gerçekleştirilmesi için kullanılır. |
1 |
2 |
Azot protein tayin cihazı (mikro-kjeldahl yakma, distilasyon ve titrasyon ünitesi) |
Bütün gıdaların N tayini ve buna bağlı olarak Protein analizlerinin yapılmasında kullanılan bir cihazdır. Gıdaların kalite özellikleri ile protein içerikleri yüksek kolerasyon gösterdiği için önemli ve güvenilir bir kalite kontrol cihazıdır. |
1 |
3 |
Çeker ocak |
Teneffüs edilmesi zarar verecek uçucu kimyasalların veya kimyasal dumanlarının ortamdan uzaklaştırılması için kullanılır. |
1 |
4 |
Kül fırını |
Gıdaların ve uygun bazı maddelerin toplam inorganik madde (kül) bileşiminin belirlenmesinde kullanılır. |
1 |
5 |
Soxhelet ekstraksiyon sistemleri |
Et ve et ürünleri başta olmak üzere bazı gıdaların yağ analizlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılır. |
1 |
6 |
Su aktivitesi ölçüm cihazı |
Üründeki rutubet miktarının aktif bölümü olarak tanımlanan su aktivitesinin ölçümünde kullanılır. |
1 |
7 |
Santrifüj, -10…40 °C 30 000 rpm 20.000 rcf(g.) |
Bulanıklık maddelerinin veya kristal ve tortu parçacıklarının sıvıdan ayrılmasında, faz oluşumunun hızlanmasında aynı zamanda yoğunlukları farklı olmayan sıvıları ayırma ve saflaştırma işlemlerinde kullanılır. |
1 |
9 |
Soğutmalı sirkülasyonlu su banyosu |
Isıtma, soğutma veya buharlaştırma, çözünmesi için sıcaklık gerektiren maddelerin çözündürülmesinde, agarlı veya jelâtinli ortamların sıvılaştırılmasında, sıcaklık gerektiren tepkimelerin gerçekleştirilmesinde, çöktürmede, ölçü balonu, piknometre gibi malzemelerle çalışılırken sıcaklık ayarının yapılmasında kullanılır. |
1 |
10 |
Analitik terazi (0.0001g) |
Analizlerde numunelerin hassas olarak tartılabilmesi için gereklidir. |
1 |
11 |
Hassas terazi (0.001 g) |
Analizlerde numunelerin hassas olarak tartılabilmesi için gereklidir. |
1 |
12 |
Refraktometre |
Işığın kırılma indisine göre pratik olarak çözünür kuru madde analizi yapılabilmesi sağlar. |
1 |
13 |
Rotary evaporatör |
Normal basınç altında buharlaştırma sıcaklığında zarar gören veya buharlaştırılması zor olan öğelerin evaporasyonunda kullanılır. Sistem havası vakumla emildikten sonra, inert gaz verilerek, oksitlenmeye duyarlı maddelerin konsantrasyonunun arttırılarak tayinlerinin yapılmasında da kolaylık sağlar. |
1 |
14 |
Vakum pompası |
Rotary evaporatör cihazı ile kombine veya ortamdan havanın uzaklaştırılmasının gerektiği analizlerde tek başına kullanılır. |
1 |
15 |
Etüv (Oda sıcaklığı-220 °C) |
Sabit sıcaklık değerlerinde ve kapalı ortamda numune veya gereçlerin bekletilmesine olanak tanır.
|
1 |
16 |
İnkübatör (53 lt ortam -5°C +70°C) |
Gıdaların ve mikroorganizmaların inkübasyona bırakılarak olgunlaşmasını sağlar. |
1 |
17 |
pH-metre |
Gıdaların asitlik ve bazlığı hakkında bilgi edinilmesi amacıyla kullanılır. |
1 |
18 |
Gerber santrifüj (termostatlı ) |
Süt ve süt ürünlerinde yağ analizi yapılmasını sağlar |
1 |
19 |
Vakumlu desikatör (dn-200) |
Vakumlu ortamda kurutulmuş gıdaların nem almadan soğutulmasını sağlar genellikle kuru madde ve kül analizinin yapılmasında kullanılır. |
2 |
20 |
Saf su ünitesi |
Kaynatma bölümüne gelen suyu buharlaştırdıktan sonra, soğutucu kısma gelen buharın yeniden soğutulması sonucu yoğunlaştırılması ile saf suya dönüştüren aletlerdir. Damıtma ile elde edilen saf su, uygun yapıda cihaz seçilmişse, duyarlılık isteyen tüm analizlerde ve mikrobiyolojik çalışmalarda kullanılmaya uygun özelliktedir. |
1 |
21 |
Waring blender 1.2 lt |
Gıdaların ön hazırlamasında kullanılır. |
1 |
22 |
Viskozimetre |
Akışkan gıdaların viskozitesine bağlı olarak kalite özelliklerinin belirlenmesinde kullanılır. |
1 |
23 |
Double beam UV-VIS spektrofotometre |
Bir örneğin ultraviyole ve görünür ışık absorbsiyon dalga boyu ve yoğunluğunu ölçerek bir çok analizin gerçekleştirilmesinde kullanılır. |
1 |
MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI CİHAZLARI |
|||
No. |
Cihazın Adı |
Kullanım Amacı |
Ad. |
1 |
Otoklav |
Mikroorganizma ve mikrobiyal analizlerde kullanılan gereçlerin sterilizasyonu için kullanılır. |
1 |
2 |
Binoküler Öğrenci Mikroskobu (10 AD.) |
Öğrencilere laboratuar derslerinde mikroskop kullanımının öğretilmesi için gereklidir. |
10 |
3 |
Ultra Turrax Blender |
Katı örneklerin homojen bir şekilde karıştırılmasında ve çözeltilerinin hazırlanmasında kullanılır. |
1 |
4 |
Laminar Flow Kabin |
Analiz edilecek ürüne dışarıdan toz ve mikroorganizma bulaşmasını önlemek amacıyla kullanılır.
|
1 |
5 |
Çalkalamalı İnkübatör |
Biyolojik ve kimyasal işlemlerde ısıtma, soğutma, hız ve sıcaklık ayarı sağlayarak çalkalamalı bir şekilde |
1 |
6 |
İnkübatör (53 lt ortam ) |
Mikroorganizma gelişimi için gerekli ortam koşullarını sağlamak için kullanılır. |
1 |
7 |
İnkübatör (108 lt CO2) |
Mikroorganizma gelişimi için gerekli sıcaklık, oksijen kontrollü ortam koşullarını sağlamak için kullanılır. |
1 |
8 |
Binoküler Stereozoom Mikroskop |
Mikroorganizmaların tanımlanmasında kullanılır. |
1 |
9 |
Koloni Sayıcı |
Mikrobiyolojik çalışmalarda küf, maya, bakteri ve kolonilerin sayımında kullanılır. |
1 |
10 |
Deiyonize Su Cihazı |
Daha çok su banyolarında, otoklavda buhar oluşturucu su olarak, yüzde çözeltilerin hazırlanmasında ve sıradan analizlerde kullanılabilir suyun elde edilmesinde kullanılır. |
1 |
11 |
pH-Metre |
Gıdaların asitlik ve bazlığı hakkında bilgi edinilmesi amacıyla kullanılır. |
1 |
12 |
Stomacher |
Katı örneklerin steril torbalar içerisinde peristaltik hareketle çözeltilerini yapmak için kullanılır.
|
1 |
13 |
UV- Lambası |
Havada ve ışını alabilen düzgün yüzeylerde yeterli sterilizasyon sağlanmasında ve Toksin var-yok analizlerinde kullanılır.
|
1 |
14 |
Vortex |
Gıda sanayinin araştırma ve kalite kontrol laboratuarlarında cam tüplerin içindeki numuneyi girdap yaratarak homojen bir şekilde karıştırma işleminde kullanılır. |
1 |
TAHIL LABORATUARI CİHAZLARI |
|||
No. |
Cihazın adı |
Kullanım Amacı |
AD. |
1 |
Kombine Un Hamur test cihazı |
Hamurun reolojik özelliklerinin belirlenmesinde kullanılır |
1 |
2 |
Etüv |
Gıda ve kimyasal maddelerin kurutulmasında, deney örneklerinin sabit ağırlığa getirilmesinde, kullanılan cam malzemelerin yıkandıktan sonra kurutulmalarında ve sterilizasyonda kullanılır. |
1 |
3 |
Analitik terazi |
Analizlerde numunelerin hassas olarak tartılabilmesi için gereklidir. |
1 |
4 |
Hamur Yoğurma Mikseri |
Laboratuvar ortamı ekmek yapım denemelerinde kullanılacaktır. |
1 |
5 |
Fermantasyon Kabini |
Ekmek yapımında hamurun bünyesindeki mayanın ve bazı mikroorganizmaların faaliyeti ve enzimlerin (amilazlar, maltaz, zimaz vb.) optimum aktivite göstermesi için gerekli olan sıcaklık ve nemin şartlarının sağlanması için kullanılır. |
1 |
6 |
Gluten Yıkama Cihazı |
Gluten miktar ve kalitesinin belirlenmesini sağlayan sisteminde ürünün yıkanması amacıyla kullanılır. |
1 |
7 |
Gluten İndeks santrifüjü |
Gluten miktar ve kalitesinin belirlenmesini sağlayan sisteminde ürünün santrifüjlenmesi amacıyla kullanılır. |
1 |
8 |
Glutork |
Un örneğinin kuru öz miktarının belirlenmesinde ve yaş özün su kaldırma miktarının belirlenmesinde kullanılır. |
1 |
9 |
Valsli laboratuar değirmeni |
Tahılın tavlı ve tavsız öğütülmesinde kullanılır. |
1 |
10 |
Elek sistemi |
Tahıl örneklerinin belirli elek numaralarına göre ayrılmasında kullanılır. |
1 |
11 |
Zeleny sedimantasyon Çalkalayıcısı |
Buğdayın protein miktarı ve protein kalitesi hakkında hızlı bir şekilde bilgi edinmek amacıyla kullanılır. |
1 |
12 |
Kaba terazi |
6 kg’a kadar çıkabilen un tartımlarında kullanılmak üzere kullanılacaktır. |
1 |
13 |
Saf Su Ünitesi |
Kaynatma bölümüne gelen suyu buharlaştırdıktan sonra soğutucu kısma gelen buharın yeniden soğutulması sonucu yoğunlaştırılması ile saf suya dönüştüren aletlerdir. Damıtma ile elde edilen saf su uygun yapıda cihaz seçilmişse duyarlılık isteyen tüm analizlerde ve mikrobiyolojik çalışmalarda kullanılmaya uygun özelliktedir. |
1 |