Mobile Logo Bayburt Üniversitesi

Bayburt Üniversitesi

Güvenli Şehrin Huzurlu Üniversitesi
Kadınlar Gününü Sanatın Hayal Gücüyle Bütünleştirdik
Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezimizin (BUKAM), Kadın ve Çocuk Hakları Öğrenci Topluluğumuz ile birlikte düzenlediği "Sanat Verileri Işığında Türk Kadınının Toplumsal Statüsü" konferans, müzik ve kadın konulu resim sergisi etkinliği, Kadınlar Gününün sanatsal hayal gücüyle anıldığı çok yönlü bir bütünleşme deneyimine sahne oldu. 

Kültür Merkezi Şehit Mustafa Karasakal Tiyatro Salonu önündeki fuaye alanında düzenlenen kadın konulu resim sergi ve müzik dinletisiyle başlayan etkinlik, Sanat ve Tasarım Fakültesi Resim ve Müzik Bölümü öğrencilerimizin hayal gücüyle tasarladıkları 'kadın'ın hikayesini anlattı. Sergi sonrası başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Neşet Ertaş'a atıfla başladığı konuşmasında, "Kadınlar insandır; biz ise insanoğlu. Gerçekten de kadın ve erkeğin tümleşmesiyle mümkün olan yaşam, bizleri ayırmaz; aksine birleştirir. Çünkü kadın olmaksızın yaşam, biyolojik olarak da toplumsal olarak da mümkün değildir. Nitekim kültür tarihimizfe her zaman bu bilinçle hareket eden toplumumuz, kadının toplumsal statüsünü ve rollerini desteklemiştir. Bugünün yükseköğretimimde sürekli artan kadın öğrenci ve kadın personel oranları, bu desteğin en önemli göstergesidir. Nitekim son yıllarda kadın öğrenci oranı, erkek öğrenci oranını geçmiş ve temsilde hedeflenen çeşitlilik sağlanmıştır." diyerek tüm katılımcıların Kadınlar Gününü kutladı. Konuşması sonrasında yapılan güzel sürprizle sahneye davet edilen eşi Büşra Türkmen'e çiçek takdim eden Rektörümüz Türkmen, çiçeği, eşi nezdinde tüm kadınlara takdim ettiğini belirtti. Rektörümüz Türkmen'in ardından eşi Büşra Türkmen, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan ve BUKAM Müdürümüz Doç. Dr. Huriye Kadakal tarafından, konferans konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Zencirkıran'a da çiçek takdim edildi. 

Bir diğer açılış konuşmasında kadının sanat ile ilişkisi üzerine anlamlı bir özetleme yapan BUKAM Müdürümüz Kadakal, gelecekte kadını pozitif anlamda özel kılacak bir sanatsal hayal gücüne ihtiyaç duyduklarını söyledi. 

"Sanat Verileri Işığında Türk Kadınının Toplumsal Statüsü" başlıklı konferans sunumu için sahneye gelen Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Zencirkıran ise sanat tarihinde iz bırakmış sembol kültür mirasları üzerinden başladığı kadın statüsü okumasına çağların sanat estetiği ile kadın temsili arasındaki ilişkiye değinerek devam etti. Çağdan çağa dönüşen temsil yaklaşımını çağdaş dünyada sanat estetiğine kadar taşıyan Zencirkıran, Türk kadınının seçkin konumunun kültürel bir sanat mirası olduğunu vurgulayarak sözlerini noktaladı. 

Konferans, Zencirkıran'a teşekkür plaketi takdimi ve Müzik Bölümü öğrencilerimizin müzik performansı ile sona erdi.
Yayın Tarihi: 
Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük MEtin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yukarı