İsrail Saldırılarının Yıl Dönümünde “Filistin Mücadelesinde Türkiye’nin Kamu Diplomasisi” Paneli Düzenledik
Üniversitemiz, Bayburt Valiliği, Bayburt Belediyesi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı iş birliğinde, İsrail saldırılarının yıl dönümü nedeniyle “Filistin Mücadelesinde Türkiye’nin Kamu Diplomasisi” başlıklı bir panel düzenledi. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlik, iki oturumdan oluştu ve açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Metehan Kaya, Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen ve Vali Mustafa Eldivan yaptı.

Rektörümüz Türkmen, konuşmasında Filistin meselesinin sadece bölgesel bir sorun olmanın ötesinde, tüm insanlık için büyük bir anlam taşıdığını vurguladı. Rektörümüz Türkmen, Filistin’in tarihsel ve diplomatik olarak önemli bir mesele olduğunu belirterek, bu mücadelenin adalet, insan hakları ve bağımsızlık arayışı ekseninde değerlendirildiğini ifade etti. Türkiye’nin Filistin halkına verdiği desteğin, tarihsel bağlar ve insani değerlerle şekillendiğini belirten Rektörümüz Türkmen, Filistin davasının Türkiye’nin kamu diplomasisinde özel bir yer tuttuğunu dile getirdi.

Panelin ilk oturumu “Dünden Bugüne Filistin Meselesi” başlığı altında gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Serkan Gündoğdu’nun yaptığı bu oturumda, Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin, Dr. Mehmet Rakipoğlu, Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav ve Serdar Er panelist olarak yer aldı. Panelistler, Filistin meselesinin tarihsel ve güncel boyutlarını ele alarak, katılımcılara zengin içerikli sunumlar yaptılar ve ardından gelen soruları yanıtladılar.

İkinci oturum ise “Bölgesel Krizden İnsanlık Krizine Diplomatik Misyon: Türkiye’nin Filistin Diplomasisi” başlığı altında gerçekleşti. Doç. Dr. Savaş Keskin’in moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, Doç. Dr. İdil Tuncer-Kılavuz, Doç. Dr. Sezai Öztop ve Furkan Erten panelist olarak katıldı. Bu oturumda Filistin meselesi medya, uluslararası ilişkiler ve diplomasi boyutları ile ele alınarak Türkiye’nin Filistin’e yönelik diplomatik çabaları tartışıldı.

Panelin sonunda Grup Yürüyüş tarafından Filistin özgürlük şarkılarından oluşan bir halk konseri düzenlendi. Konserde, Filistin halkının özgürlük mücadelesini ve Türkiye’nin bu mücadeleye duyduğu hassasiyeti anlatan şarkılar seslendirildi. Katılımcılar, müzik aracılığıyla Filistin halkının sesine ve direnişine bir kez daha tanıklık etme fırsatı buldu.

Bu etkinlik, Türkiye’nin Filistin davasına verdiği desteği ve kamu diplomasisi aracılığıyla uluslararası kamuoyunda bu konuyu gündemde tutma çabasını bir kez daha ortaya koydu.