Kuruluş
Bölümümüzde şu an aktif olarak Aşçılık Programı açık bulunmaktadır. Bölümümüzde 2 öğretim üyesi ve 4 öğretim görevlisi bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarı ile tamamlayanlara Aşçılık Ön Lisans diploması verilir. Mezunlarımız aşçı, aşçı yardımcısı, kısım elemanı unvanı alır.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların lise ve dengi okul mezun olması ve ÖSYM tarafından yapılan sınavdan yeterli puanı almış olmaları gerekir
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Üniversitemizde bir önceki öğrenimde tanınması amacı ile yalnızca Yabancı Dil muafiyet sınavları yapılmaktadır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda başarılı olabilmek için, mevcut olan 120 AKTS'lik dersleri tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 diploma notu elde etmek gerekir.
Program Profili
Aşçılık Programının amacı; otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmektir. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca ikram hizmetleri alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrayarak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, ikram hizmetleri işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunun farkına varabilecektir.
Aşçılık Programı Misyonu
Yiyecek üretimi ve sunumunu beslenme ilkelerini benimseyerek gerçekleştirebilen, mutfağın yönetimini sağlayıp, sektördeki tüm güncel gelişmelere vakıf olan gerek ülkemizde gerekse yurtdışında çalışabilecek niteliklere sahip aşçılar yetiştirmektir.
Aşçılık Programı Vizyonu
Yenilikçi ve kaliteli eğitim anlayışıyla, öğrenci merkezli, ulusal ve uluslararası ölçekte mesleki donanıma sahip, vatana, millete ve öz değerlerimize karşı sorumluluk hisseden yiyecek ve içecek sektörü için nitelikli elemanlar yetiştiren bir program olmaktır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Aşçılık programı mezunu olanların iş alanı oldukça geniş olup, kamu-özel sektöre ait pek çok kurum ve kuruluşların mutfak alanlarında görev yapabilmektedir. Bunun yanında otel, lokanta, restoran, fast-food, catering gibi yiyecek içecek hizmeti sunan işletmelerde çalışabilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Mezunlarımız ÖSYM tarafından yapılan DGS sınavında başarılı olmaları durumunda; Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları ve Yönetimi, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği programlarına geçiş yapabilmektedirler
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Ders öğretim planında ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik koşulları ve kuralları bölümündeki koşullar yeterlidir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme)
Tam Zamanlı
Bölüm Olanakları
Bölümümüze ait Mutfak Laboratuvarında öğrenciler aldıkları teorik derslerin uygulamalarını yapabilmektedirler.
Aşçılık programının eğitim amaç ve hedeflerine yönelik belirlenmiş performans göstergeleri bulunmaktadır ve aşağıda sıralanmıştır:
Oryantasyon Eğitimi: Öğrencilerin programa kayıt olduktan itibaren üniversiteye adaptasyon süreçleri eğitimi.
Akademik Başarı: Öğrencilerin not ortalamaları, başarı oranları ve mezuniyet başarıları.
Uygulama Becerileri: Mutfak uygulamalarında gösterdikleri başarılar, projelerdeki rol ve katkıları.
Staj ve İş İmkanları: Öğrencilerin staj süreçlerindeki performansları ve iş bulma başarılarının değerlendirilmesi.
Öğrenci Memnuniyeti: Öğrencilerin eğitim programıyla ilgili memnuniyet düzeyleri, öğretim elemanları ve program yönetimi ile ilgili geri bildirimleri.
Araştırma Katkıları: Öğrencilerin araştırma projelerine katkıları, yayınları, ödülleri veya yenilikçi projelerdeki rolleri.
Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim KAYA halilkaya@bayburt.edu.tr Bayburt Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı