Maliye Program Tanıtımı
Programın Amacı
Maliye Bakanlığı ve diğer mali kurumlar ile sanayi ve ticaret işletmeleri için vasıflı elemanlar yetiştirerek, kurumların vergi, finans, bütçe ve muhasebe departmanlarının meslek elemanı ihtiyacını karşılamaktır.
Programın Profili
Dört yarıyılı kapsayan Maliye Programı müfredatında; kamu maliyesi, muhasebe, devlet bütçesi, vergi hukuku gibi mesleki beceri ve nitelik kazandırmaya yönelik dersler bulunmaktadır. Öğrencilere meslek için gerekli olan teorik bilgiler öğretilirken aynı zamanda mesleki uygulamalar da yaptırılmakta ve meslek ile ilgili beceriler kazandırılmaktadır. Diğer yandan, Maliye Programı öğrencilerinin, toplam 30 günlük de zorunlu stajları bulunmaktadır. Staj süresince mesleki uygulamalar yapmak suretiyle kendilerini geliştirme imkanı bulabilen Maliye Programı öğrencilerinin, mezun olabilmeleri için yapmış oldukları stajların Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.
Eğitimin Süresi ve Eğitim Dili
Maliye Önlisans Programının eğitim süresi 2 yıl (4 Yarıyıl) ve eğitim dili Türkçedir.
Mezuniyet Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve yaz stajını (30 iş günü) başarılı bir şekilde tamamlamak gerekmektedir.
Kazanılan Beceriler
Maliye Önlisans Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıdaki bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olacaklardır:
- Hukuk, muhasebe, temel işletmecilik, maliye ve alanının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek.
- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak.
- Alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini belirleme ve etkin kullanabilmek.
- Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
- Maliye alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarır.
- Öğrenme gereksinimlerine yönelik programlara katılıma açık olur.
- Maliye alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
- Örgüt/Kurum, İş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.
- Değişime, yeniliğe ve takım çalışmasına açıktır.
- Maliye alanına İlişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
- Uygulamada karşılaşılan ya da öngörülemeyen sorunlar için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
- Öğrenme gereksiniminin sürekliliğini kavradığını gösterir.
- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler İle çevre koruma, iş sağlığı vegüvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
- Öğrenci çalışma arkadaşlarına yardıma yatkındır.
- Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde (en az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletjşim kurabilecek kadar) Yabancı Dil bilgisine sahiptir
Kazanılan Derece ve Unvan
Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, Maliye alanında Ön Lisans derecesi ile birlikte “Maliye Meslek Elemanı” unvanı almaya hak kazanırlar.
Dikey Geçiş Olanakları
Programdan mezun olan öğrenciler, Meslek Elemanı Unvanı ile direkt olarak iş hayatına başlayabilecekleri gibi, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili fakültelerin; Maliye, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık, Ekonomi, Gümrük İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi , Sermaye Piyasası, Sermaye Piyasası Denetim ve Derecelendirme, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret, Uluslararası Finans, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümlerine geçiş yaparak lisans derecesi ile öğrenimlerini tamamlayabilmektedirler. Ayrıca Açıköğretim Fakültesi’nin ilgili bölümlerine sınavsız olarak kayıt yaparak bu bölümlerden 3. sınıftan itibaren öğrenim görebilmekte ve lisans derecesi ile mezun olabilmektedirler.
İş Olanakları
Maliye ön lisans eğitimini bitiren öğrenciler "Önlisans Diploması" almaya hak kazanırlar ve Maliye meslek elemanı ünvanı ile kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda yetenekleriyle bağlantılı olarak yönetici pozisyonlarında çalışırlar.