Dekan Metin Malazgirt'i Anlattı
Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Metin, katıldığı televizyon programında gündemi değerlendirdi.

Dekan Metin, BengüTürk televizyonunda yayınlanan ‘Günün Raporu’ adlı programa katılarak, programın sunucusu Cem Açıkgöz’ün gündeme dair sorularını yanıtladı.

950. yılı kutlanan Malazgirt Zaferinin, Türk milletinin var olma mücadelesi açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Dekan Metin; “Selçuklu, 26 Ağustos 1071 tarihinde gerçekleşen Malazgirt Savaşıyla Bizans İmparatorluğu’na karşı büyük bir zafer kazandı. Sultan Alparslan, kazandığı başarısını yine Bizans İmparatoru’nu affederek ve onu yurduna göndererek taçlandırdı.” dedi:

Savaşın ön hazırlıkları, ilerleyişi ve sonuçları hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulunan Dekan Metin, “Anadolu’nun bir Türk yurdu haline getirilmesi yolunda 50 bin kişilik Selçuklu ordusu ile Bizans İmparatorluğun yaklaşık 200 bin kişilik ordusuna karşı büyük zafer elde edildi. Sultan Alparslan’ın, 26 Ağustos 1071 Cuma günü cuma namazını kıldıktan sonra “Ölürsem kefenim olsun” dediği beyaz bir elbiseyle bizzat yönettiği Selçuklu ordusu, uyguladığı hilal harekâtı ile başlarında Romanos Diogenes’in bulunduğu Bizans ordusunu ağır bir yenilgiye uğrattı. Malazgirt Muharebesi nihayetinde, Türk ve dünya tarihinin dönüm noktalarından biri oldu.” ifadelerini kullandı.