İstihdam
Biyomedikal cihaz teknolojisi programını bitirenlere “Biyomedikal Cihaz Teknikeri” unvanı verilmektedir. Biyomedikal cihaz teknikeri, tıpta ve biyolojik bilimler alanında kullanılan alet ve cihazları, şemalarına uygun olarak yerlerine monte edip sürekli bakımını yaparak arıza olunca yerini saptayarak onarmaktadır. Biyomedikal cihaz teknikerleri; resmi ve özel hastanelerde, laboratuvarlarda, dispanserlerde, tıbbi cihaz yapan fabrikalarda, tıp cihazları tamir ve bakım atölyelerinde veya servislerinde görev yapmaktadırlar. Bu nedenle çalışma ortamları çalıştıkları iş yerine göre farklılıklar göstermektedir. İş hayatında sürekli olarak doktor, hemşire ve diğer hastane personeliyle iletişim halindedirler.
Mekatronik programını bitirenlere “Mekatronik Teknikeri” unvanı verilmektedir. Üretim, mikro sistemler, endüstriyel otomasyon, robotlar, mikro robotlar, akıllı silah ve silah sistemleri ile otomotiv endüstrisi mekatronik programının önde gelen uygulama alanları olarak sıralanabilir. Bu uygulama alanlarından günlük hayatımızda yer etmiş bazı örnekler ise şöyle sıralanabilir: Taşıtlarda hava yastığı güvenlik sistemleri, ABS fren sistemleri, uzaktan kumandalı kapı kilitleri, sürüş ve seyir denetimi, motor ve güç sistemleri denetimi, yolcu güvenlik sistemleri, NC, CNC, AC vb. tezgâhlar ve otomatik üretim tezgâhları, tıpta kullanılan başta MR ve ultrasonik tıbbî cihazlar, fotoğraf makinaları, video kameraları, video, CD ve DVD göstericileri, CD kayıt ve benzeri kişisel kullanım amaçlı elektronik cihazlar, endüstride kaynak robotları, fabrika içi kendinden yönlenmeli araçlar (AGV), uzay araştırmalarında kullanılan robotlar, askerî amaçlı mayın imha robotları, bomba taşıyıcıları ve benzeri gezer robotlar, hava taşıt sistemleri, garaj kapısı otomatik açma sistemleri, güvenlik sistemleri, iklimlendirme denetim sistemleri vb. ev ve büro uygulamaları, çamaşır, bulaşık makinaları vb. ev uygulamaları, çeşitli el takımları, el ve otomatik kumandalı hidrolik frenler ve benzeri malzeme taşıma ve inşaat makinaları. Bu uygulama alanlarının hepsinde mekatronik teknikerleri istihdam edilebilmektedir.
Meslekte İlerleme
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler; hastanelerin biyomedikal ve klinik bölümlerinde, tıbbi cihaz ve sistem alanında araştırma-geliştirme hizmeti gerçekleştiren kurumlarda, tıbbi cihaz üretimi yapan firmalarda, satış sonrası teknik servis hizmetlerinde, hastanelere bakım, onarım, kalibrasyon hizmeti veren firmalarda, tıbbi cihaz satış ve pazarlamasında istihdam edilebilirler.
Öğrencilerimiz Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin; Biyomedikal Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilirler.
Mekatronik Programını başarı ile tamamlayanlara ön lisans diploması ve “Mekatronik Teknikeri” unvanı verilir. Hazırlanan müfredat ve yürütülen faaliyetler neticesinde öğrencilerin güncel üretim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmaları, bakım ve onarımlarını yapabilmeleri hedeflenmektedir. Bu doğrultuda mezun olan öğrenciler almış oldukları her bir meslek dersi için uzmanlaşıp, gerek kamu gerekse de özel sektörde teknik servisler, bakım-onarım birimleri, elektrik-elektronik ve mekanik montaj ve demontaj işleri, mikrokontrolör programlama, elektrik-elektronik ve makine cihaz imalat fabrikaları ve robotik alanlarında çalışabilirler.
Mekatronik Programını bitiren öğrenciler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde; Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Uzay Mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Bölüm Olanakları
Derslikler: 60 kişi kapasiteli 2 (iki) adet derslik,30 kişi kapasiteli 1 bilgisayar salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı).
Sosyal Alanlar: 150 kişi kapasiteli öğrenci kantini (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı), 2000 kişi/öğün kapasiteli öğrenci yemekhanesi (Üniversite ortak kullanım alanı), 30 kişi kapasiteli 3 bilgisayar salonu (Mühendislik Fakültesi ortak kullanım alanı).
Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm Başkanı)
Doç. Dr. Yunus KAYA
TLF: (458) 211-1153 (1661)
E-mail: ykaya@bayburt.edu.tr
Bölüm web sayfası: https://www.bayburt.edu.tr/tr/elektronik-ve-otomasyon