Amaç, İş ve Görevlerimiz


            İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin temel amacı, üniversitenin misyon ve vizyonuna uygun olarak, bilimsel bilgi ve teknolojiyi en yüksek kalite standartlarında sunarak topluma katkı sağlayan, etik değerlere bağlı, çevreye duyarlı ve sorumluluk bilinci gelişmiş mühendisler yetiştirmektir. İnsan ve Toplum Bilimleri fakültesi, eğitim ve öğretim süreçlerinde modern altyapı, laboratuvar olanakları ve ileri teknolojileri kullanarak öğrencilerin yaşam boyu öğrenme alışkanlığı kazanmasını destekler. Akademik kadrosunu yenilikçi araştırmalar ve girişimcilik faaliyetlerinde teşvik eden insan ve toplum bilimleri fakültesi, öğrencilerin lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki çalışmalarını ülkenin ve bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirir. Ayrıca, öğrencilerin pratik becerilerini geliştirmeyi hedefler.

Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi 05 Haziran 2015 Cuma günü 29377 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2015/7723 sayılı kararla resmen açılarak öğretime başlamış olup ilk olarak 2016-2017 Akademik Yılında Tarih ve Türk Dili Edebiyatı Bölümlerine öğrenci alımı yapılmıştır. Bünyesinde aktif olarak Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyoloji Bölümleri bulunmaktadır. Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyoloji Bölümlerinde 2024-2025 eğitim-öğretim güz yarıyılı itibari ile toplam 990 öğrenci ile devam etmektedir. ”
 

Kuruluş Amacı:

            Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi 05 Haziran 2015 Cuma günü 29377 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2015/7723 sayılı kararla resmen açılarak öğretime başlamış olup ilk olarak 2016-2017 Akademik Yılında Tarih ve Türk Dili Edebiyatı Bölümlerine öğrenci alımı yapılmıştır. Bünyesinde aktif olarak Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyoloji Bölümleri bulunmaktadır. Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyoloji Bölümlerinde 2024-2025 eğitim-öğretim güz yarıyılı itibari ile toplam 990 öğrenci ile devam etmektedir. 
        Fakültemiz programlarında verilen eğitimin temel amacı; Uluslararası düzeyde bilim üreten, öğrencilerine dünya standartlarında mesleki bilgi, beceri ve donanım kazandıran; en az bir yabancı dil bilen; yenilikçi, rekabet edici, araştıran, eleştiren, kazandığı bilgileri esnek ve yaratıcı biçimde kullanabilen, insan haklarına ve toplumun değer yargılarına saygılı bireyler yetiştirmektir.

 

Yapılan İş ve Görevler:

Fakültemiz Dekanlığının görev, yetki ve sorumlulukları;

  • Yapılacak faaliyetlerin etkin, verimli, ekonomik ve kaliteli olarak yerine getirilebilmesi için tüm idari birim personelinin faaliyetlerini programlamak,
  • Fakülte Öğrencileri ve akademik-idari personelleri ile ilgili disiplin, idari ve akademik işlemleri yürütmek,
  • Öğrencilerine Eğitim-Öğretim alanında Fakülte Programlarında planlanan eğ itim içeriklerine uygun olarak hizmet sunulması için gerekli fiziki ve beşeri şartları sağlamak,
  • Fakülte Birim ve Programları tarafından bildirilen ihtiyaçlar doğrultusunda idari ve akademik personel ihtiyaçlarını belirleyip teminini koordine etmek.

Dekanlık bu görevleri aşağıdaki kurulların katkısı ve desteği ile onlarla işbirliği içinde yerine getirir.

Fakülte Kurulu:

Fakülte kurulu, dekanın başkanlığında fakülteye bağlı bölümlerin başkanları ile varsa fakülteye bağlı enstitü ve yüksekokul müdürlerinden ve üç yıl için fakültedeki profesörlerin kendi aralarından seçecekleri üç, doçentlerin kendi aralarından seçecekleri iki, doktor öğretim üyelerinin kendi aralarından seçecekleri bir öğretim üyesinden oluşur.

Fakülte kurulu akademik bir organ olup aşağıdaki görevleri yapar:

  • Fakültenin, eğitim- öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetleri ve bu faaliyetlerle ilgili esasların, plan, program ve eğitim- öğretim takviminin kararlaştırılması,
  •  Fakülte yönetim kuruluna üye seçilmesi.
  •   Kanun ve yönetmeliklerle verilen diğer görevleri yapmaktır.

 Fakülte Yönetim Kurulu: 

Fakülte yönetim kurulu, dekan başkanlığında fakülte kurulunun üç yıl için seçeceği üç profesör, iki doçent ve bir doktor öğretim üyesinden oluşur. Fakülte yönetim kurulu dekanın çağırısı üzerine toplanır.   Yönetim kurulu gerekli gördüğü hallerde geçici çalışma grupları, eğitim-öğretim koordinatörlükleri kurabilir ve bunların görevlerini düzenler.

Fakülte yönetim kurulu, idari faaliyetlerde dekana yardımcı bir organ olup aşağıdaki görevleri yapar: 

  • Fakülte kurulunun kararları ile tespit ettiği esasların uygulanmasında dekana yardım etmek, 
  •  Fakültenin eğitim- öğretim, plan ve programları ile takvimin uygulanmasını sağlamak, 
  •  Fakültenin yatırım, program ve bütçe tasarısını hazırlamak,
  • Dekanın fakülte yönetimi ile ilgili getireceği bütün işlerde karar almak,
  • Öğrencilerin kabulü, ders intibakları ve çıkarılmaları ile eğitim-öğretim ve sınavlara ait işlemleri hakkında karar vermek,
  •  Kanun ve yönetmeliklerle verilen diğer görevleri yapmaktır.

Danışma Kurulu

  •  Liderlik, yönetim ve kalite, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı süreçlerinin etkili biçimde yürütülmesini sağlamak amacıyla, Üniversite ile diğer kurumlar arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve iş birliklerini geliştirmek için önerilerde ve girişimlerde bulunmak.
  •  
  • Üniversite stratejik planının ve kalite güvence sisteminin uygulama sonuçlarını değerlendirmek ve gerektiğinde iyileştirici önerilerde bulunmak.
  •  Eğitim-öğretim programlarının oluşturulması ve güncellenmesinde dikkate alınması gereken güncel uluslararası, ulusal ve bölgesel ihtiyaçlar ile mezunların sahip olması beklenen yetkinlikler hakkında bilgi sunmak ve önerilerde bulunmak.
  • Üniversitenin öğrencilerini, akademik ve idari personelini kapsayan topluma hizmet projelerinin hazırlanması ve yürütülmesinde kurumlar düzeyinde girişimlerde bulunmak.
  •  Eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve yönetim faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli fiziki/teknik altyapı ve mali kaynaklar oluşturulmasında önerilerde bulunmak.
 

Birimler

A.İdari Birimler 
B.Akademik Birimler

A.İdari Birimler

Fakülte Sekreterliği

1. Öğrenci İşleri Birimi

2. Yazı İşleri Birimi

3. Personel ve Özlük İşleri Birimi

4. Taşınır Kayıt, Kontrol ve Satın Alma Birimi:

5. Tahakkuk Birimi

6.Destek Hizmetleri

     Fakülte Sekreterliği: 


            Fakülte Çalışan İdari Personellerin eğitim, bilgi ve beceri durumlarına göre iş bölümünü denetimini sağlamak. 657 Sayılı DMK 10. Maddesi gereği amiri olduğu kuruluş ve hizmet birimlerinin maiyetindeki memurlarını yetiştirmek. Hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmek, birinci sicil amiri olarak İdari Personelin izinlerini Fakültedeki iş ve işleyişi aksatmayacak şekilde düzenlemek. idari ve Akademik Personelin özlük hakkı işlemlerinin kontrolünü ve yürütülmesini sağlamak, dekanlığa gelen iç-dış bütün yazışmaları zamanında, düzgün ve kontrollü yapılmasını sağlamak, başta özlük dosyaları olmak üzere güncel ve arşiv dosyalarının denetimini sağlamak, Dekanlık Makamına sunulacak yazıları kontrol ederek parafe etmek, fakültenin güvenliği ile ilgili önlemleri almak ve temizlik birimlerini denetlemek ve kontrol altında tutarak yönetmek, iş sağlığı ve güvenliği ve sivil savunma alanlarındaki çalışma ve toplantılara Fakülteyi temsilen katılarak konu ile ilgili denetimleri ve alınabilecek önlemleri sağlamak, idari Personel kadro ihtiyaçlarını planlayarak ilgili birimlere bildirmek, personelini performansına göre değerlendirerek gerekli gördüğü durumlarda rotasyona tabi tutmak, fakültenin eğitim-öğretim, akademik ve idari personel ve fiziki mekânı ile ilgili istatiksel bilgileri tutmak ve güncellemek, verilen bütçenin planlamasını yaparak harcama yetkilisine sunar, fakültenin hafta içi ve hafta sonu eğitim-öğretime hazır olmasını sağlar, fakülte kurul yazılarının gündemlerinin hazırlatarak alınan kararların ilgililere dağıtımını kontrol etmek, fakülte personelinin mesai saatlerine riayetini ve 657 DMK’nın öngördüğü kılık kıyafetlerde mesaide bulunmasını sağlamak, Dekanın veya üst yönetimin alanı ile ilgili vereceği diğer işleri yapmak.

 

1.      Öğrenci İşleri Birimi:

            Gelen evrakların kaydını yaparak birim amirine sunmak ve havale işlemlerine göre ilgililere teslim etmek,  Kendisine verilen yazıları bilgisayarda yazmak, birimin evrak, dosya, arşiv hizmetlerini yürütmek, yazılan evrakların imza ve onay işlemlerinin tamamlanmasını takip etmek, imzalanan yazıların kaydını yaptıktan sonra ilgili birimlere, kuruluşlara ya da şahıslara teslimini sağlamak.

Gönderilen yazıların birer nüshasını birim arşivinde saklamak, üniversitede uygulanan dosyalama sistemini düzenli bir şekilde birimde uygulamak, birimin ihtiyaç taleplerini yazmak, birimin görev alanı ile ilgili olarak birim sorumlusu ve fakülte sekreteri tarafından verilecek diğer görevleri yerine getirmek.

2.      Yazı İşleri Birimi: 

            İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanlığına bağlı olarak görev yapmakta olan Yazı İşleri Birimi Çalışanları; büro işlerinin zamanında ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak. Gelen ve giden evrakları kayıt altında tutarak ilgili birim/bölüm ve makamlara ulaştırılmasını sağlamak, Fakülte Kurulu, Fakülte Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu, Akademik Genel Kurul toplantı gündemlerini hazırlamak ve üyelere dağıtılmasını sağlamak. Gündem evraklarını Fakülte Sekreteri’ne vermek, Kurul kararlarını yazarak kararların ekleri ile birlikte ilgili yerlere gönderilmesini sağlamak, her türlü tebligatı almak ve alınmasını sağlamak. Gelen ve giden yazışmalar için dosya planına göre güncel ve arşiv dosya tutmak, yazıları genelge ve talimatlar dâhilinde doğru ve düzgün olarak yazarak günlü, önemli, ivedi ve gizli evraklar ile ilgili işlemleri titizlikle yürütmek ile yükümlüdür.

3.      Personel ve Özlük İşleri Birimi: 

            Kadrolarla ilgili bilgileri tutmak, kademe ya da derece ilerlemesi yapılması gereken yardımcı hizmetli personelin kararnamelerini hazırlamak. Nakil, atama ve istifa değişikliklerini izlemek ve ilgili birimlere gerekli bilgileri aktarmak. Görevlendirme, rapor, izin alan ya da ayrılan personelle ilgili bilgileri tahakkuk bürosuna bildirmek, akademik personelin görev süreleri, yükselme tarihleri ve askerlik işlemlerini takip ederek fakülte sekreterine bildirmek. Gerekli yazışma ve başvuruların zamanında yapılmasını sağlamak, dekanlığa ya da kişilere ait her türlü bilgi ve belgeyi korumak. İlgisiz kişilerin eline geçmesini önlemek. Özlük dosyalarının ya da diğer yazıların başkaları tarafından görülüp okunması, incelenmesi ya da bunlardan belge alınmasına engel olmak. Zaman çizelgesine, kılık-kıyafet yönetmeliğine uymak, yılsonlarında arşivlenmesi gereken evrakları kaldırmak, süresi dolanları imha etmek ya da geri kazandırmak için güvenilir kuruluşlara teslim etmek. Yasa ve yönetmeliklerde yapılan değişiklikleri izlemek, üst makamlara, diğer kurum ve kuruluşlara gönderilen evrakların bir nüshasını muhafaza etmek. Fakültenin etik kurallarına uymak, iç kontrol faaliyetlerini desteklemek, gizliliğe riayet etmek. Fakülte mallarını, kaynaklarını verimli ve ekonomik kullanmak, savurganlıktan kaçınmak, fakülte ile ilgili istatiksel bilgileri tutmak, hassas ve riskli görevleri bulunduğunu bilmek ve buna göre hareket etmek, mesai bitiminde bilgisayar, yazıcı gibi elektronik aletleri kontrol etmek, kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını sağlamak. Fakülte sekreterinin uygun göreceği diğer işleri yapmaktır. 

4.      Taşınır Kayıt, Kontrol ve Satın Alma Birimi: 

            Tüketim ve demirbaş ( eğitim malzemeleri, kırtasiye, bina bakım ve onarım malzemeleri, ahşap ve metal malzemeleri, elektronik donanım ve teknolojik malzemeleri, makine ve teçhizat alım ve bakımları vb.) malzemelerinin ihale ile satın alım işlemlerini yapar. Fakültenin tüketim ve demirbaş malzeme ihtiyaçlarını tespit eder. Muayenesi ve/veya kontrolü gereken taşınır malzemelerin tahlil ve kontrolünü takip eder. Satın alınan tüketim ve demirbaş malzemelerini kayıt altına almak için ambar memuruna teslim eder. İhale ve satın alım işlemlerinde tutulan evrakların arşivlenmesini yapar. İhale ve satın alım işlemlerinin kanun ve yönetmeliklere uygun bir şekilde yapılmasını sağlar. Hizmet alımı ile ilgili işlemleri yürütür. Taşınırların yılsonu sayım işlemlerini yaparak sayım cetvellerini düzenler ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığına iletir. Taşınır işlem fişi, zimmet fişi, sayım tutanağı vb. evrakların düzenlenmesini, kayıt altına alınmasını ve arşivlenmesini sağlar. Kullanımdan düşen demirbaş malzemelerinin tespitini yapar, Değer Tespit Komisyonuna bildirir. Yatırım ve analitik bütçelerinin hazırlanmasında mutemetlik ile eşgüdümlü olarak çalışır. Harcama cetvellerini aylık olarak mutemetlik ile eşgüdümlü olarak takip eder.  Tüketim ve demirbaş malzemelerinin alım evraklarında maddi hatanın bulunmamasını sağlar. Ambar memurunun bulunmadığı hallerde ambar memurunun görevlerini yapar. Dekanlığın görev alanı ile ilgili vereceği diğer işleri yapar. Yukarıda belirtilen görevlerin yerine getirilmesinde Fakülte Sekreterine karşı sorumludur.

5.      Tahakkuk Birimi:

             Görevlendirildiği birimin, bütün işlemlerini kurum mevzuatı çerçevesinde, etkinlik ve verimlilik ilkelerine uygun, kurum bütçe ve iş programlarını dikkate alarak yönetmek, Bütçe işlemlerini, satın alma birimi ile birlikte gerçekleştirmek, kayıtlarını tutmak ve raporlarını hazırlamak. Bütçe uygulama sonuçlarını satın alma birimi ile birlikte raporlamak; sorunları önleyici ve etkinliği artırıcı tedbirler üretmek. Bütçe ödeneklerinde: ödeneklerin dengeli ve verimli bir şekilde kullanılması için gerekli tedbirleri almak ve yönetime bilgi vermek. Ödenek aktarmaları ve yedek ödenek taleplerini sonuçlandırmak. ödenek üstü harcamalar yapılmamasına dikkat etmek, Resmi yazışma yoluyla gerçekleştirilen her türlü bütçe ödenekleri revize işlem kayıtlarını “e-bütçe” programına işlemek, dosya dolabındaki ilgili klasörlerde muhafaza etmek. Maaş, idari görev ücretleri, tedavi ve ilaç giderleri, yurtiçi ve yurtdışı geçici ve sürekli görev yollukları, ek ders ücretleri, sınav ücretleri, fazla mesailerle ve fakülte haberleşme giderlerini ilgili mevzuatına göre tahakkuk ve muhasebe işlemlerini yapmak, Muhasebe hizmetlerine ilişkin defter, kayıt ve belgeleri usulüne uygun olarak muhafaza ederek denetime hazır bulundurmak.Ödeme evraklarını düzenlemek, kayıtlarını tutmak, birer kopyasını dosya dolabındaki ilgili klasörlerde muhafaza etmek, Mal beyanlarının 3628 sayılı Mal Bildirimi Kanuna göre alınması, gizlenmesi ve ilgili yerlere gönderilmesinin sağlanması ile diğer beyan ve bildirilerin gönderilmesi sağlamak, görevleri ile ilgili kanun, tüzük, yönetmelik, genelge, talimat gibi düzenlemelerle ilgili çalışmalar yapmak, görev ve yetkileri içerisinde bulunan konularda kurum içi ve kurum dışı yazışmalar yapmak, çalışmalarda etkinliği artırmak, iş akışını hızlandırıcı ve israfı önleyici tedbirler almak, görevlendirildiği birimin çalışma programını yapmak, demirbaş eşyanın talimatlara uygun olarak kullanılmasını ve korunmasını sağlamak, odasındaki demirbaş ve her çeşit malzemenin düzen, temizlik ve bakımının yaptırılmasını sağlamak, göreviyle ilgili evrak, eşya araç ve gereçleri korumak ve saklamak, tasarruf ilkelerine uygun hareket etmek, kullanmakta olduğu araç ve gereçleri her an hizmete hazır bir şekilde bulundurulmasını sağlamak, amirlerince verilen, çalışma alanına giren benzeri diğer görevleri yapmak, bağlı olduğu süreç ile üst yönetici/yöneticileri tarafından verilen, diğer işleri ve işlemleri yapmak.

6. Destek Hizmetleri Birimi:
             Fakültemiz derslik, büro ve ortak kullanım alanlarının temizliğini yapmak, aydınlatma ve ısıtma sistemlerinin kontrollerini yaparak arıza durumunda yöneticilere bilgi vermek, bağlı olduğu süreç ile üst yönetici/yöneticileri tarafından verilen, diğer işleri ve işlemleri yapmak.

B.Akademik Birimler

1.Sosyoloji Bölümü
2.Tarih Bölümü
3.Türk Dİli ve Edebiyatı Bölümü

Yayın Tarihi: 
Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük MEtin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yukarı