Bayburt Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2014 yılında kurulmuş olup BUMER Yönetmeliğinin 06/07/2014 tarih ve 29052 sayılı resmî gazete de yayınlanmasıyla faaliyetlerine başlamıştır.
BUMER’in temel amaçları:
- Üniversite bünyesinde araştırma laboratuvarı, araştırma-uygulama merkezi ve benzer birimlerin faaliyetlerini merkezi bir organizasyon çerçevesinde düzenleyerek eşgüdümü sağlamak, geliştirmek, güçlendirmek, bunların AR-GE olanaklarının birimler arası kullanıma açılmasını sağlamak.
- Bayburt Üniversitesi bilimsel araştırma projeleri, üniversiteler, araştırma merkezleri, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları ve bunlarla yürütülen projeler ile üçüncü şahıslardan gelecek analiz isteklerini temel araştırmalara engel olmayacak şekilde Merkezin olanakları ölçüsünde değerlendirmek ve karşılamak.
- Teknolojik gelişmeleri sürekli izleyerek laboratuvardaki cihazların ve aletlerin günün koşullarına uygun olarak geliştirilmesini ve yenilenmesini sağlamak ve Üniversitenin proje yürütme potansiyelini artırmak.
- Üniversite birimlerinin ortak ihtiyacı olan ileri araştırma düzeneklerini temin ederek, Üniversite bünyesinde veya Merkeze bağlı olarak kurulan AR-GE birimlerinde ortak kullanıma sunmak.
- Ulusal ve uluslararası kamu ve özel araştırma kuruluşları ile iş birliği yaparak ileri teknoloji projeleri üretmek ve sürdürmek için finansal kaynak teminine çalışmak.
- Bilim ve teknoloji alanında gelişmeye katkıda bulunmak, endüstriye ilişkin temel bilimsel sorunları çözümlemek üzere araştırmalar yapmak, kalkınma planlarının öngördüğü alanlarda karşılaşılabilecek araştırma sorunlarına çözüm yolları aramak, üretime katkıda bulunabilecek her türlü ürün ve/veya ticari ürünlerin üretimini sağlamak.
- İlgili mevzuat hükümleri kapsamında yurt dışındaki ve yurt içindeki kurum ve kuruluşlarla AR-GE konularında iş birliği yaparak yürütülen proje çalışmalarını Merkezin bünyesinde toplayacak bir çalışma ortamı hazırlamak.
- Merkez bünyesinde geliştirilen bilgi, teknoloji ve ürün üretimlerinin ilgili mevzuat hükümleri kapsamında mülkiyet haklarının alınması ve gelirinin Üniversitenin AR-GE etkinliklerinde kullanılması için çalışmalar yapmak.
Yapılan İş ve Görevler:
BUMER’İN faaliyet alanları şunlardır:
- Projelerin üretimi, sürdürülmesi ve sonuçlandırılması için danışmanlık hizmetlerini koordine etmek.
- Merkeze bağlı laboratuvarların akredite olmaları için çalışmalar yapmak.
- Merkezin çalışma alanına giren konularda kongre, konferans, sempozyum, seminer ve kurs gibi ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar düzenlemek.
- Bilimsel görüş, danışmanlık ve benzeri hizmetler yapmak ve bu hizmetlere ilişkin raporlar düzenlemek.
- Merkezin olanakları ve işlevleri ile ilgili tanıtımını gerçekleştirmek.
- Merkezin teknopark halinde faaliyet gösterebilmesi için gerekli bilimsel ve teknik alt yapıyı hazırlamak.
- Türkiye’nin kalkınmasına, gelişmesine yardımcı olacak ve bölge ülkelerinden gelebilecek talepler için bilimsel ve teknolojik araştırma, geliştirme ve uygulama için gerekli laboratuvar altyapısını hazırlayarak araç ve gereçlerin teminini ve işlerliğini sağlamak.
- İlgili mevzuat hükümleri kapsamında ulusal ve uluslararası araştırmacıların, araştırma ve geliştirme çalışmalarına destek vermek, iş birliğini geliştirmek, kamu ile özel sektör kesimlerinin ihtiyaç duydukları alanlarda karşılaştıkları sorunların belirlenmesine ve çözümüne yönelik çalışmalar yapmak.
- İlgili mevzuat hükümleri kapsamında yurt içi ve yurt dışı projeler hazırlamak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde çalışmalar yürütmek ve bu çalışmalara destek sağlamak.
- Güncel teknolojilerin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar yürütmek.
- Ürün, yöntem ve teknolojileri standartlaştırmak ve kalite kontrolleri ile ilgili çalışmalar yapmak.
- Patent/faydalı model inceleme ve patentlerden ürün, üretim teknolojileri geliştirmek ve bunların uygulamasına katkıda bulunmak.
- Geliştirilen teknikleri, teknoloji transferi ve benzeri yasal buluş hakları çerçevesinde yurt içi ve yurt dışı kullanımına sunmak.
- İlgili mevzuat hükümleri kapsamında benzer amaçlı ulusal ve uluslararası merkezlerle iş birliği yapmak ve bu merkezlerle bir program çerçevesinde eleman değişimlerini gerçekleştirmek.
- Üniversite öğrencilerinin endüstriyel sektörlerde çalışabilecek bilgi ve becerilerle donanımını sağlamak, bilimsel çalışmayı teşvik etmek, öğrenci ve bilim adamıadaylarının uygulama becerilerini geliştirmek.
- Sektördeki kuruluşların ilgili sorunlarına yönelik araştırmalar, tasarımlar ve incelemelerle birlikte, endüstriyel ölçekte deneyler yapmak ve araştırma, uygulama,eğitim birimleri laboratuvarları kurmak ve işletmek.
- Proje fikir pazarı türü altyapı kurmak ve işletmek, Üniversitede geliştirilen bilgi ve uygulama yöntemlerinin ticarileşmesini desteklemek.
- Halkı bilgilendirmek için medya kuruluşları ile iş birliği yapmak, broşürler, kitaplar, videolar, basın bildirileri hazırlamak, çağrılı toplantılar düzenlemek.
- Teknolojik gelişmeleri sürekli izleyerek laboratuvardaki cihazların günün koşullarına uygun olarak geliştirilmesini sağlamak.
- İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezin ihtiyacı olan elemanların yurt içinde ve yurt dışında yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak ve yurt dışından bu amaçla gelecek kişilere olanak hazırlamak.
1- İdari Birimler
a) Birim Sekreterliği
- Birime ilgili yazışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.
- Birimle ilgili kurul çağrılarını ve kararları yazarak ilgililere duyurmak.
- Kurallara uygun yazılmış personel dilekçelerini alıp işleme koymak ve sonuçlandırmak.
- Birim personelinin izin, rapor ve görevlendirme dosyalarını tutarak gerekli yazışmaları yapmak, göreve başlama tarihleri ile en kısa sürede dilekçeleri ile birlikte ilgili birime ulaştırmak.
2- Kalite/Yönetim Sistemi Sorumlusu
- ISO-9001:2015 Kalite Yönetim Sisteminin uygulanmasında ve geliştirilmesinde görev alır ve kalite hedeflerine uygun çalışmaların yapılmasını sağlar.
- Kalite politikasının çalışanlara duyurulması ve çalışanların kalite bilincinin geliştirilmesini sağlar.
- Kalite dokümanlarını hazırlayarak dekanın onayına sunar.
- Kalite Yönetim Sistemi dokümanlarını dağıtımını ve güncellenmesini takip eder.
- Dış kaynaklı dokümanların takibini ve muhafazasını takip eder.
- Birim ve ünitelerden gelen yenileme talep formlarını değerlendirir.
- Gelişmeleri izleyerek gerekli revizyonları ve dağıtımlarını yapar.
- Kuruluş iç kalite tetkiklerinin koordinasyonunu, planlamasını yapar ve bu plan doğrultusunda tetkiklerin gerçekleştirilmesini sağlar.
- Uygun olmayan hizmetlerle ilgili düzeltici ve önleyici faaliyetlerin başlatılmasını, birimler arası koordinasyonu, görüş alış-verişini ve uygunsuzluklar düzeltilinceye kadar takibini yapar.
- Eğitim faaliyetlerinin planlamasını, organizasyonunu yapar ve gerçekleştirilmesini sağlar.
- Hizmet Planlaması (Planlamanın Gözden Geçirilmesi) faaliyetlerine katılır. ISO - 9001:2015 Kalite Yönetim Sisteminin uygulanmasının ve sürekliliğinin sağlanmasını takip eder.
- Kalite politikasının, kuruluşun her kademesinde bilinmesi ve uygulanmasını sağlar.
3- Kalite Yönetim Sistemi Birimi/Ekibi
BAYÜ Kalite Yönergesi, Kalite Politikası ve hedefleri doğrultusunda BUMER Kalite/Yönetim Sistemi kurulması, uygulanması, izlenmesi ve sürekliliğinin sağlanması çalışmalarının yürütülmesini sağlamaktır.
Birim kalite ekibinin görev ve sorumlulukları şunlardır:
- İç ve dış kalite güvence ve entegre kalite yönetim sistemi kurulması çalışmalarına destek olmak,
- Kalite kültürünün oluşturulması, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak,
- Kalite politikasının, kuruluşun her kademesinde bilinmesi ve uygulanmasının sağlanması.
- Birimin entegre kalite yönetim sistemine ilişkin süreçlerin belirlenmesi, organize edilmesi, uygulanması ve sürdürülmesine yönelik çalışmaların koordinesini sağlamak, kayıt altına almak,
- Bölüm kalite komisyonlarının oluşturulmasına, çalışma esaslarını belirlemesine, faaliyetlerine destek olmak ve yaptıkları faaliyetleri izlemek,
- ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sisteminin ve YÖKAK Hizmet Akreditasyonu uygulanması ve geliştirilmesini sağlamak,
- Kalite dokümanlarının hazırlanmasını sağlamak,
- Kalite Yönetim Sistemi dokümanlarını dağıtımı, revizyonu ve takibini gerçekleştirmek,
- Dış kaynaklı dokümanların takibi ve muhafazasını gerçekleştirmek,
- Birim ve ünitelerden gelen talep formlarının değerlendirilmesini yapmak,
- İç tetkiklerinin koordinasyonu, planlanması ve bu plan doğrultusunda tetkiklerin gerçekleştirilmesi sağlamak,
- Uygun olmayan hizmetlerle ilgili düzeltici ve önleyici faaliyetlerin başlatılması, birimler arası koordinasyon, görüş alış-verişi ve uygunsuzlukların takibini yapmak,