TÜMÜ
Duyuru : Bayburt Üniversitesi Kültürüne Sahip Çıkıyor!
27 Şubat 2017 Pazartesi
Konum : .

Bayburt kültürünün gelenekten geleceğe aktarılması konusunda önemli görevler üstlenen Bayburt Üniversitesi, şehrin kaybolmaya yüz tutan bir değerine daha sahip çıktı. Bu kapsamda adını Aydıntepe Ovası ve Soğanlı Dağları'ndan alan Soğanlı kabartma halılarının üretimi için Bayburt Üniversitesi Aydıntepe Kampüsü’nde dokuma atölyesi açıldı.

Yüzyıllık geleneğin son temsilcilerinin de dokuma tezgâhlarını bırakmasının ardından usta yetişmesi konusunda yaşanan sıkıntı sonucunda, Aydıntepe Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan atölyede, halı dokumaya gönüllü kadınlara eğitim verilmeye başlandı.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun konu ile ilgili yaptığı açıklamada, üniversitelerin yerel kültürü de gelecek nesillere taşıma konusunda önemli kurumlar olduğunu ifade ederek "Bu anlamda Bayburt Üniversitesinin hem gıda sektöründe hem de tekstil sektöründe geleneksel ürünleri tanıtmaya ve yaşatmaya yönelik çalışmaları var." dedi. Coşkun, bu bağlamda üniversitenin Aydıntepe Yerleşkesinde, geçmiş yıllarda dokunan ancak günümüzde çeşitli nedenlerle artık dokunmayan Soğanlı kabartma halısının yaşatılması için bir çalışma başlattıklarını ifade ederek bunun sonucunda hem yöre insanının hem de üniversiteli öğrencilerinin katılımıyla artık tezgâhlarda halı dokuması yapıldığını söyledi. Üniversite olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şehre ait yöresel sanatlarla alâkadar olacaklarını aktaran Coşkun, "Bu sanatın yok olmaktan kurtarılmasına katkıda bulunuyoruz. Gençleri farklı bir alanla, farklı hobilerle meşgul etmek istiyoruz." dedi.

Yörenin önemli kültürel değerlerinden olan Soğanlı kabartma halısının motifleri Aydıntepe Ovası'nı, kabartmaları ise Soğanlı Dağları'nı temsil ediyor. Dokuma tezgâhlarında yöre kadınının el hüneriyle şekillenen halılardaki her desen ve motifin de bir anlamı bulunuyor. Hemen her halı da kullanılan yıldız ise Türk kültüründeki üretkenliği ve ışığı simgeliyor.

İlk etapta 20 kadının istihdam edildiği atölyede katılımcılara el becerilerinin ve dokumacılık alanında yeteneklerinin geliştirilmesi yönünde eğitimler veriliyor. Bu sayede mesleki yeterlilik kazanmaları hedefleniyor.

Tekil Ziyaret : 1206
Toplam Ziyaret : 7170